Αν ο ενεργειακός κολοσσός ήταν ιαπωνικός, μάλλον θα ήταν ακόμη «παντοκράτωρ»

Αν ο ενεργειακός κολοσσός ήταν ιαπωνικός, μάλλον θα ήταν ακόμη «παντοκράτωρ»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν η Εnroήταν μία ιαπωνική τράπεζα και όχι μία αμερικανική ενεργειακή εταιρεία, ο Κένεθ Λέι θα μπορούσε να παραμείνει διευθύνων σύμβουλος για μία ακόμη δεκαετία. Αντιθέτως, ο κ. Λέι εκπαραθυρώθηκε την περασμένη Τετάρτη και «εξατμίσθηκε» από τη λαίλαπα που κατακλύζει την κατάρρευση της Εnron.

Εάν δούμε την υπόθεση εκ των έξω θα δούμε ότι εκείνο που είναι περισσότερο ενδιαφέρον στο σκάνδαλο της Enron, δεν είναι απλώς η διπροσωπία των στελεχών της εταιρεία και των ορκωτών λογιστών, αλλά η ταχύτητα της καταρρεύσεώς της. H Εnroαπό «παντοκράτωρ» οδηγήθηκε στην πτώχευση, σε μερικές μόλις εβδομάδες. Αυτού του είδους ο ακαριαίος θάνατος δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη και, κυρίως, για πανίσχυρα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Κεν Λέι.

Κατά ένα διεστραμμένο τρόπο, η Εnroαποδεικνύει τι είναι αυτό που κάνει τον αμερικανικό καπιταλισμό να λειτουργεί τόσο θαυμάσια: η πιθανότης ότι ακόμη και η πιο ισχυρή εταιρεία μπορεί να υποστεί μία ολοσχερή, καταστροφική ανάφλεξη. O κ. Λέι και οι πρώην συνάδελφοί του στην Enron, μαζί με τους ορκωτούς λογιστές της Arthur Αnderseπoυ δεν διέβλεπαν κινδύνους, τώρα μπορούν να ψάξουν για να βρούν την χαρακτηριστική αμερικανική μορφή του δαιμονίου που θα τους βασανίζει εσαεί με τους δικηγόρους.

Η ανθρώπινη διάσταση του ολέθρου της Enron, ενισχύθη από την είδηση της περασμένης Παρασκευής ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Κλίφορντ Μπάξτερ, βρέθηκε δολοφονημένος, σε μία υποτιθέμενη αυτοκτονία. Αυτό αποτελεί υπόμνηση ότι η Εnroεμπεριέχει σαφή στοιχεία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Κοινές ρίζες σε Ιαπωνία και ΗΠΑ

Ας συγκρίνουμε τώρα την περίπτωση της πυρκαγιάς της Εnroμε το ψυχρό περιβάλλον των αποβλήτων, που είναι το ιαπωνικό τραπεζικό σύστημα. Οι ρίζες του προβλήματος όπως φαίνεται είναι οι ίδιες και στις δύο τις περιπτώσεις. Οι ιαπωνικές τράπεζες, όπως και η Εnroεπί μακρόν ασκούσαν μία πρακτική αποκρύπτοντας οικονομικά προβλήματα από τους ισολογισμούς τους. Στην περίπτωση της Enron, η ταχυδακτυλουργία έγκειτο στην απόκρυψη χρεών και ζημιών έως ότου η εν λόγω επιχείρηση εξαναγκάσθηκε στις 8 Νοεμβρίου να τα αποκαλύψει.

Ανάλογες πανουργίες είχαν επινοήσει και οι ιαπωνικές τράπεζες. Οταν η παραφουσκωμένη ιαπωνική οικονομία εξερράγη πριν από μία και πλέον δεκαετία, τα δάνεια τα οποία είχαν χορηγηθεί βάσει μιας διογκουμένης αγοράς ακινήτων, ακολούθησαν την κανονική πλέον πορεία της αγοράς. Αντί τα επισφαλή αυτά δάνεια να καταγραφούν σωστά όπως οφειλόταν, πολλές ιαπωνικές τράπεζες προσπάθησαν να ξεφύγουν τα εμπόδια με ταχυδακτυλουργίες.

Το σκάνδαλο στην Ιαπωνία είναι ότι δεν θεωρείται σκάνδαλο. H ιαπωνική κυβέρνηση χορήγησε ως βοήθεια, το 1999, για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τράπεζες όμως εξακολουθούσαν να αποκρύπτουν τα παραφουσκωμένα δάνεια, με αποτέλεσμα και η κυβέρνηση και το κοινό να ζει ακόμη με αυτήν τη φάρσα.

Στην Ιαπωνία, επειδή καμία τράπεζα ή πολιτικός δεν επιθυμούν να αναλάβουν την ευθύνη της αποτυχίας, το σύστημα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισαν και διάφορες ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι Γάλλοι δικαστές ερευνούσαν οικονομικές ατασθαλίες στην οποία ήταν αναμεμειγμένη η πετρελαϊκή εταιρεία Elf Aquitaine, επί οκτώ χρόνια. Ορισμένες γαλλικές τράπεζες, επίσης, είχαν επιτυχία στη διαδικασία που εφήρμοσαν για τον ενταφιασμό των επισφαλών τους δανείων και των οικονομικών τους λαθών. Τώρα είναι κωμικό να βλέπουμε Αμερικανούς πολιτικούς να χύνουν δάκρυα για την Enron.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT