THE LEX COLUMN: Αχάριστος εραστής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

THE LEX COLUMN: Αχάριστος εραστής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριφέρθηκε στην προσφορά χρήματος κάπως σαν… αχάριστος εραστής. Υποσχέθηκε σεβασμό και αξιοπιστία, μόλις όμως προσέλκυσε την προσοχή γύρισε την πλάτη. Δεδομένης της αβεβαιότητας που περιβάλλει τόσο τα στοιχεία περί M3 όσο και τη ζήτηση χρήματος, αυτό είναι κατανοητό. Σημαίνει, ωστόσο, ότι ένας από τους δύο στύλους της νομισματικής πολιτικής της EKT υπήρξε ανεπαρκής οδηγός για την κατανόηση των αποφάσεων περί επιτοκίων.

Ο δείκτης προσφοράς χρήματος M3 κινήθηκε αρκετά υψηλότερα από το σημείο αναφοράς της EKT του 4,5% ετησίως, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό μετακινήσεις χαρτοφυλακίων προς ρευστά περιουσιακά στοιχεία. Σήμερα, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου απειλούν να «μολυνθούν» από την αλλαγή σε ευρώ, έστω κι αν η κυκλοφορία ρευστού αναλογεί μόλις στο 5% του Μ3.

Το δελτίο Ιανουαρίου της EKT φάνηκε να δίνει μεγαλύτερο βάρος στους φόβους σχετικά με την πιθανή επίδραση της αύξησης του M3 στις τιμές. Ομως αυτό παραμένει κολακεία και όχι εντιμότητα. H EKT ορθώς σημειώνει ότι ο υψηλότερος M3 δεν συνδέθηκε με ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη – και συνεπώς μπορεί να μην πυροδοτήσει τις γενικές δαπάνες. Οπως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, έτσι και η EKT διαβλέπει αρκετούς κινδύνους προκειμένου για την ανάκαμψη κι έτσι δεν βιάζεται ν’ αυξήσει τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική πορεία, παρά το μικρό άλμα μετά την κυκλοφορία του ευρώ. Είναι καιρός να μετακινηθεί η EKT σε μια πιο πραγματιστική προσέγγιση, όπως η Fed.

Θα πρέπει να θεωρήσει την προσφορά χρήματος ως έναν από πολυάριθμους σημαντικούς οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες και να την «αποκαθηλώσει» από την επίσημη θέση της ως μοναδικού αληθινού έρωτά της.

ΝΤL

Αργά ή γρήγορα, η NTL όφειλε να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Κινδύνευε να καταστρέψει την αξιοπιστία της όταν δημοσίως συνέχιζε τις συνήθεις δραστηριότητές της, ενώ το ρευστό της παρουσίαζε σημαντικό πρόβλημα. Μπορεί να αποκατασταθεί κάπως αυτή την εβδομάδα, αν η επί μακρόν αναμενόμενη ανακοίνωση αναδιάρθρωσης του μετοχικού κεφαλαίου της δείξει ότι έχει επεξεργαστεί σκληρά κάποια σχέδια στο παρασκήνιο.

Οι προτάσεις περί παραγραφής περίπου του 50% του χρέους της, που ανέρχεται στα 12 δισ. στερλίνες, μοιάζουν συνεπείς με τον στόχο μιας βαθμολογίας BBB. Αν υποθέσουμε ότι παρέμεινε άθικτο το χρέος των τραπεζών, ύψους 4,1 δισ. στερλινών, οι κάτοχοι ομολόγων θα δουν να παραγράφονται τα τρία τέταρτα της επένδυσής τους. Ομως τα ομόλογα ούτως ή άλλως διαπραγματεύονταν στο 30% της ονομαστικής τιμής τους.

Το πιο ενδιαφέρον, για όσους δεν αγωνιούν να σώσουν τις επενδύσεις τους, είναι ποιος θ’ ανακύψει ως στρατηγικός επενδυτής. H Liberty Media, παρότι ασχολείται με τη UPC στην Ολλανδία και τις γερμανικές καλωδιακές δραστηριότητές της, μοιάζει η πιθανότερη. Δεδομένου του 25% που ελέγχει στην Telewest, θα μπορούσε ν’ αποτρέψει την πιθανότητα ενοποίησης της βρετανικής καλωδιακής αγοράς. Αν συμβεί αυτό, ο κλάδος θα πρέπει, σιγά σιγά, ν’ αρχίσει να μοιάζει ξανά άξιος για επενδύσεις.

Οικονομία ΗΠΑ

Η κατάθεση του Αλαν Γκρίνσπαν στην επιτροπή προϋπολογισμού της Γερουσίας, την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι το 1,75% θ’ αποτελέσει τον πυθμένα των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σε αυτό τον κύκλο. H αγορά ομολόγων έχει επικεντρώσει την προσοχή της στο πότε θα υπάρξει αυστηρότερη πολιτική, προεξοφλώντας μια επιθετική Fed παρά την άνοδο της ανεργίας, την πτώση του πληθωρισμού και την αβεβαιότητα για τη δύναμη της ανάκαμψης. O κ. Γκρίνσπαν σαφώς δεν συμμερίζεται τις ισχυρές υποθέσεις που ώθησαν τις 10ετείς αποδόσεις άνω του 5%.

Οσο ενδιαφέρουσα κι αν ήταν η κατάθεση του επικεφαλής της Fed, η προειδοποίηση -που μάλλον προσέκρουσε σε ώτα μη ακουόντων- ότι οι χαράσσοντες την πολιτική θα πρέπει να περιορίσουν τις πρωτοβουλίες φόρων και δαπανών υπό το φως της επιδείνωσης των δημοσιονομικών προοπτικών. Το Κογκρέσο επιθυμεί ν’ αναβιώσει ένα πρόγραμμα κινήτρων. O πρόεδρος της χώρας, Τζορτζ Μπους, στο μεταξύ, υποστηρίζει ότι τα προγράμματα μελλοντικών φορολογικών περικοπών θ’ αποκλιμακωθούν «μόνο πάνω από το πτώμα του». Οι υποσχέσεις για μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης έχουν λησμονηθεί.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προβλέπει ομοσπονδιακά ελλείμματα της τάξης των 21 δισ. δολαρίων φέτος και των 14 δισ. δολαρίων το ερχόμενο έτος, μη συμπεριλαμβανομένων νέων αυξήσεων στις δαπάνες άμυνας και ασφάλειας ή στα δημοσιονομικά κίνητρα. H LehmaBrothers εκτιμά ότι τα 40 και 60 δισ. δολάρια, αντίστοιχα, είναι πιο ρεαλιστική πρόβλεψη. Στο μεταξύ, το γεγονός ότι το CBO μειώνει την πρόβλεψή του για το 10ετές σωρευτικό πλεόνασμα κατά 4.000 δισ. δολάρια (στα 1.600 δισ.) κυρίως δίνει έμφαση στο ότι τέτοιες προβλέψεις δεν αποτελούν καλή βάση για μακροπρόθεσμα σχέδια φορολογικών μειώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT