ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Διαψεύδονται οι μεγάλοι στόχοι της BBVA στην Αργεντινή

ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Διαψεύδονται οι μεγάλοι στόχοι της BBVA στην Αργεντινή

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ορατές άρχισαν να γίνονται οι συνέπειες από την κρίση της Αργεντινής στις ισπανικές τράπεζες με δραστηριότητες εκεί. Συγκεκριμένα, η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), η δεύτερη μεγαλύτερη της Ισπανίας, ανακοίνωσε χθες μειωμένη αύξηση κερδών εξαιτίας των υπέρογκων προβλέψεων που αναγκάστηκε να αναλάβει, ώστε να καλύψει την έκθεσή της στην Αργεντινή. Το 2001 τα καθαρά κέρδη της τραπέζης εμφάνισαν αύξηση 5,9% έναντι εκτιμήσεων για 15,6%, ενώ αναφορικά με το 2002, η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria προβλέπει κέρδη αυξημένα 10% ανά μετοχή. Ωστόσο, όπως επισήμαναν αναλυτές, από την BBVA είχαν συνηθίσει να βλέπουν αύξηση κερδών 15% ανά μετοχή, παρά το ότι το 10% ισοδυναμεί με σημαντική βελτίωση έναντι του 1,7% ανά μετοχή του 2001.

Οι προβλέψεις για το προσεχές έτος προκάλεσαν υποχώρηση της τιμής μετοχής της ισπανικής τράπεζας κατά 2,4% στις 11.38 ώρα Γκρίνουιτς στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης? ο γενικός δείκτης του τραπεζικού κλάδου είχε ελαφρώς καλύτερη επίδοση με πτώση 2,2%.

Σχετικά δε με την έκθεση της BBVA στην Αργεντινή, εκπρόσωπος της τράπεζας ανέφερε ότι είχε τεθεί κατά μέρος 1,35 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί συνολικά η έκθεση στην Αργεντινή. Το πιστωτικό ίδρυμα υποβάθμισε τη λογιστική αξία όλων των περιουσιακών του στοιχείων στη λατινοαμερικανική χώρα, συμπεριλαμβανομένων φήμης και πελατείας, χρεών και μεριδίων σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. Οι προβλέψεις αυτές περιέστειλαν τα συνολικά κέρδη της BBVA κατά 743 εκατομμύρια ευρώ στα 2,36 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, η συνολική αύξηση κερδών διαμορφώθηκε στο 5,9%, όταν η αγορά και οι αναλυτές ανέμεναν 15,6%, ενώ παράλληλα οι προοπτικές για την Αργεντινή και τη Λατινική Αμειρκή εν γένει παραμένουν αβέβαιες.

Τα καθαρά έσοδα από τους τόκους αυξήθηκαν κατά 26% στα 8,82 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη κατά 28% στα 5,60 δισ. ευρώ, αντιστοιχίζοντας τις σχετικές προβλέψεις. Τέλος, η BBVA αποκάλυψε ότι διεύρυνε κατά 5% επιπλέον τη συμμετοχή της στην ιταλική Banca Nazionale di Lavoro και το συνολικό μερίδιο ανέρχεται σε 14,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT