Οι εξαγωγές κινητήριος δύναμη στην Ιαπωνία

Οι εξαγωγές κινητήριος δύναμη στην Ιαπωνία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεύρυνση παρουσίασε, για πέμπτο κατά σειρά μήνα, τον Φεβρουάριο το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχόντων λογαριασμών της Ιαπωνίας, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για μια ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, με κινητήριο δύναμη τις εξαγωγές.

Με τις ενδείξεις ανάκαμψης να εμφανίζονται σποραδικά σε άλλους τομείς της ιαπωνικής οικονομίας, η βελτίωση της κατάστασης της αμερικανικής σε συνδυασμό με το εξασθενημένο γιεν αναμένεται να βοηθήσουν την όποια βελτίωση της κατάστασης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, η οποία συρρικνώνεται τα τρία τελευταία τρίμηνα.

Από τον Σεπτέμβριο, το ιαπωνικό νόμισμα έχει απολέσει περί το 12% της αξίας του έναντι του αμερικανικού. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα Εμπορίου, Ρόμπερτ Ζόλιγκ, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις ημέρες το Τόκιο, προειδοποίησε ότι η Ιαπωνία δεν πρέπει να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματά της αποκλειστικά μέσω των εξαγωγών. Οπως τόνισε ο κ. Ζόλιγκ, εκείνο το οποίο θα βοηθήσει ουσιαστικά τη χώρα μακροπρόθεσμα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και όχι ένα φθηνό νόμισμα.

Αυξήθηκε το πλεόνασμα

Το πλεόνασμα του ιαπωνικού ισοζυγίου τρεχόντων λογαριασμών αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 3,9% σε σύγκριση με τον δεύτερο μήνα του 2001, ανερχόμενο στα 1,41 τρισεκατομμύρια γιεν (10,79 δισεκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, αν συγκριθεί ο φετινός Φεβρουάριος με τον περσινό σε επίπεδο πλεονάσματος του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, αυτό παρουσίασε μείωση φέτος κατά 11,4%, στα 907,7 δισεκατομμύρια γιεν.

Το γεγονός αποδίδεται στην τάση που επικρατεί, με μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες να παράγουν ολοένα και περισσότερα προϊόντα στο εξωτερικό, ειδικά δε στη χαμηλού παραγωγικού κόστους, γειτονική Κίνα. Οικονομολόγοι αναφέρουν πάντως ότι η σταθερή αύξηση των επαναπατριζόμενων κεφαλαιακών κερδών είναι εκείνη στην οποία οφείλεται η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχόντων λογαριασμών και ότι αναμένεται να επιμείνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή