Ελπίδες ειρήνης εργοδοτών– εργαζομένων στη Γερμανία

Ελπίδες ειρήνης εργοδοτών– εργαζομένων στη Γερμανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς συμφωνία για αύξηση αποδοχών της τάξης του 3,4% για τους εργαζομένους στον μηχανολογικό κλάδο φαίνεται πως οδεύουν οι κοινωνικοί εταίροι στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Κλάους Τσβίκελ, επικεφαλής του δεύτερου σε μέγεθος και πρώτου σε ισχύ εργατικού συνδικάτου της Γερμανίας, της IG Metall, οι προοπτικές είναι καλές για επίτευξη συμφωνίας μέσα στον τρέχοντα μήνα. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του εν λόγω συνδικάτου, Κλάους Αϊρλιχ, διέψευσε δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται να επιτευχθεί εντός των ημερών πιλοτική συμφωνία που θα λειτουργήσει σαν βάση για ανάλογες συμβάσεις σε όλη τη χώρα και τόνισε ότι «θα συνεχισθούν οι προειδοποιητικές απεργίες και θα ενταθεί η πίεση προς τους εργοδότες μέχρις ότου επιτευχθεί αποδεκτή συμφωνία».

Ηδη η IG Metall, που σημειωτέον αριθμεί περί τα 2,8 εκατομμύρια μέλη, έχει εξαγγείλει περαιτέρω «προειδοποιητικές απεργίες» υπό μορφή στάσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια να επιτύχει αυξήσεις κάλυψης του πληθωρισμού ύψους 6,5%. Σκοπεύει, άλλωστε, να καλέσει τα μέλη της σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αν οι εργοδότες δεν τροποποιήσουν την προσφορά τους για αυξήσεις 2%.

Σημειωτέον ότι ο εξέχων οικονομολόγος Γιούργκεν Κρόμπχαρντ, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής των «σοφών», έχει ταχθεί υπέρ μιας συμφωνίας για αυξήσεις της τάξης του 3,4% χαρακτηρίζοντάς την «αποδεκτό συμβιβασμό». Στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα Bild, ο κ. Κρόμπχαρντ επισήμανε ότι «μια τέτοια αύξηση δεν θα αυξήσει ουσιαστικά το κόστος για τους εργοδότες, ενώ θα δώσει στους εργαζομένους την αναγκαία αγοραστική δύναμη που θα απαιτήσει η οικονομική ανάκαμψη». Οι δηλώσεις του δεν έγιναν, πάντως, δεκτές με ικανοποίηση από πλευράς της IG Metall. Ειδικότερα ο Μπέρτολ Χούμπερ, εκπρόσωπος του εν λόγω συνδικάτου από το κρατίδιο της Βάδης-Βυττεμβέργης, κάλεσε τους σοφούς «να κρατήσουν τη σοφία τους για τους εαυτούς τους».

Στο πλαίσιο συνέντευξής τους στη γερμανική τηλεόραση, ο κ. Χούμπερ υπογράμμισε ότι η IG Metall ξέρει τι θέλει και αυτό είναι δίκαιη κατανομή. Ενημέρωσε, άλλωστε, τους «σοφούς» ότι «κανείς δεν ενδιαφέρεται αν αυτό τους αρέσει ή όχι».

Από πλευράς των εργοδοτών, η ομοσπονδία Gesamtmetall τόνισε χθες ότι όλες οι συμφωνίες για τις αποδοχές των εργαζομένων κινούνται ανάμεσα στο 2% και το 3% και αν τα μέλη της καταβάλουν μεγαλύτερες αυξήσεις, θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Στάσεις εργασίας έχουν πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα στις αυτοκινητοβιομηχανίες Adam Opel AG στο Μπόχουμ, την DaimlerChrysler AG στο Ντύσελντορφ και την BMW AG στο Μόναχο. Σύμφωνα με την IG Metall, στην προειδοποιητική απεργία που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βαυαρία, έλαβαν μέρος περίπου 22.000 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή