Οι προσδοκίες στην τεχνολογία δεν είναι πια μεγάλες

Οι προσδοκίες στην τεχνολογία δεν είναι πια μεγάλες

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H IBM ήταν η τελευταία που έπεσε. Στον τομέα της τεχνολογίας, οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες είναι τόσο περιορισμένες ώστε είναι δύσκολο να διαψευσθούν. Ωστόσο, οι παλαιότερες πλεονασματικές επενδύσεις και η απουσία αναγκαίας τεχνολογίας κατατείνουν σε καθυστέρηση της αναμενόμενης για το δεύτερο εξάμηνο ανάκαμψης των κερδών των επιχειρήσεων. O κλάδος της τεχνολογίας ενδέχεται να παραμείνει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό.

Υπάρχουν τρία ζητήματα. Κατ’ αρχάς, η διάκριση ανάμεσα στους επιμέρους τομείς που πρέπει να επωφεληθούν από την οικονομική ανάκαμψη, τους ημιαγωγούς, το λογισμικό, το μηχανικό επιχειρήσεων και τις υπηρεσίες, και σ’ εκείνους που παρουσιάζουν διαρθρωτικά προβλήματα, τους προσωπικούς υπολογιστές και το μηχανικό επικοινωνιών. Οι συμβατικές τηλεπικοινωνίες είναι μια μαύρη τρύπα επειδή οι εταιρείες του κλάδου βαρύνονται από χρέη.

Δεύτερον, ο υπολογισμός της αξίας. Συνολικά η αξία του κλάδου της τεχνολογίας υπολογίζεται στις 43 φορές τα μελλοντικά κέρδη και σε 4,3 φορές τις πωλήσεις που είναι κάτω του ιστορικού του μέσου όρου. H αξία του λογισμικού, όμως, υπολογίζεται σε 40 φορές τα έσοδα και πέντε φορές τις πωλήσεις και είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των ημιαγωγών, που βρίσκεται στις 55 φορές τα έσοδα και έξι φορές τις πωλήσεις. Τρίτον, ο υπολογισμός της αξίας περιστρέφεται γύρω από τα περιθώρια ανάκαμψης και κατά συνέπεια ευνοεί εταιρείες με εξακριβωμένη λειτουργική τελειότητα όπως οι Microsoft, Intel, SAP και Nokia. Οι προσδοκίες από την τεχνολογία δεν είναι πια μεγάλες όπως καταδεικνύουν οι επενδύσεις των καινοτομικών κεφαλαίων στον κλάδο: μόλις 3,9 δισ. δολάρια κατά το τέταρτο τρίμηνο, δηλαδή ετήσια πτώση 68%.

Πετρέλαιο

Η αγορά πετρελαίου μοιάζει να κοιτάζει σε λάθος κατεύθυνση. Μολονότι έχουν προκαλέσει ανησυχία οι ανοησίες του Σαντάμ Χουσεΐν, η αγορά τις έχει συνηθίσει ιδιαίτερα, επειδή γνωρίζει ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ μπορούν να αναπληρώσουν τα δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που είναι η παραγωγή του Ιράκ. Δεν ισχύει το ίδιο για τη Βενεζουέλα. H αντιπαράθεση του προέδρου, Χούγκο Τσάβες, με τους εργαζόμενους της πετρελαιοβιομηχανίας επηρεάζει την ημερήσια παραγωγή των 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών. Ανεξάρτητα, άλλωστε, από την πολιτική ένταση ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και τις ΗΠΑ, ο Αλι Ροντρίγκεζ, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, είναι από τη Βενεζουέλα. Είναι δύσκολο να αντιδράσει στην απεργία χωρίς να θέσει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρό της. Κι αν ο ΟΠΕΚ θελήσει να αυξήσει την παραγωγή, μια αιφνίδια διακοπή της απεργίας θα επέφερε κατακλυσμό πετρελαίου στην αγορά.

Πόσο λοιπόν θα διαρκέσει η απεργία; Είναι ένα ερώτημα κρίσιμο για τις αγορές πετρελαίου αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, μολονότι δεν θα ήταν συνετό να υπερθεματίσει κανείς σχετικά με την απειλή που στοχειοθετεί για την οικονομική ανάκαμψη. Οι αντίπαλοι του κ. Τσάβες επιστρατεύουν εναντίον του το ισχυρότερο οικονομικό όπλο: το πετρέλαιο. Παράλληλα, όμως, οι τιμές των ομολόγων της Βενεζουέλας βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Κι αυτό καταδεικνύει την πίστη της αγοράς, ότι οι εξαγωγές πετρελαίου θα ανακάμψουν σύντομα.

Εταιρική διακυβέρνηση

Χρειάζεται η Ευρώπη ενιαίο κώδικα για την εταιρική διακυβέρνηση; H δημιουργία της ενιαίας αγοράς και του ενιαίου νομίσματος απαιτεί υγιή διασυνοριακή αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αυτό προϋποθέτει σύγκλιση και ενίσχυση των κανόνων διακυβέρνησης, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η λύση είναι ένας ενιαίος ευρωπαϊκός κώδικας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς κανόνες διακυβέρνησης και την εφαρμογή τους. H έρευνα αυτή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ομάδα εμπειρογνωμόνων που επεξεργάζεται τις συστάσεις για μελλοντική δράση. Μολονότι απορρέουν από διαφορετικές εθνικές νοοτροπίες, οικονομικές πρακτικές και ιδιοκτησιακά καθεστώτα, οι 30 υπάρχοντες κώδικες της Ευρώπης παρουσιάζουν, σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικές ομοιότητες κυρίως ως προς τη στάση τους στα εποπτικά συμβούλια και ως προς την καλή διακυβέρνηση. H τάση για σύγκλιση είναι ισχυρότερη από εκείνη προς απόκλιση και οι ανομοιότητες προκύπτουν κυρίως από τις διαφορές μεταξύ εθνικών νομοθεσιών. Κάθε προσπάθεια για θέσπιση ενιαίου ευρωπαϊκού κώδικα εγκυμονεί τον κίνδυνο της πρόσκρουσης σε νομικά εμπόδια και της απομάκρυνσης ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Θα ήταν καλύτερο να καταργηθούν τα εμπόδια που αποτρέπουν την καλή λειτουργία των επιμέρους νομοθεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή