Εληξε ένα τρίμηνο δυναμικών αποδόσεων…

Εληξε ένα τρίμηνο δυναμικών αποδόσεων…

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν, χθες, οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σφραγίζοντας τη λήξη ενός τριμήνου δυναμικών αποδόσεων με έναν απόηχο απαισιοδοξίας. H λίγο μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων άνοδος του δείκτη της Εθνικής Ενωσης Διευθυντών Προμηθειών στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Μαΐου, αν και δεν προκάλεσε την έκπληξη αναλυτών και οικονομολόγων, απογοήτευσε τους επενδυτές της «Γηραιάς Ηπείρου», υπενθυμίζοντάς τους ότι η πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθεί να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.

Ως εκ τούτου, παρά την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού κλάδου αυτοκινητοβιομηχανιών εκ μέρους της Merrill Lynch, η αρνητική ατμόσφαιρα της χθεσινής συνεδρίασης δεν αντιστράφηκε, σε γενική κλίμακα. Με αφορμή τη λήξη της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου, οι αναλυτές της αγοράς επισήμαναν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές εισέρχονται σε μια φάση σταθεροποίησης. Υπενθυμίζουμε ότι, κατά την περιόδο Απριλίου – Μαΐου, ο δείκτης Eurotop-300 ενισχύθηκε κατά 11%. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος της χθεσινής συνεδρίασης είναι ότι ο εν λόγω δείκτης απώλεσε το 1,3% της αξίας του.

Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασε ο ασφαλιστικός κλάδος. Ειδικότερα, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η μετοχή της γερμανικής αντασφαλιστικής, Munich Re, και εκείνη της ασφαλιστικής, Aegon, ολλανδικών συμφερόντων, χάνοντας η καθεμία 3%. Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της ισπανικής Banco Santander βυθίστηκε κατά 3,4%, κατόπιν της έκδοσης ομολόγου, αξίας 2 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, σε θετική τροχιά κινήθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τις γερμανικές εταιρείες του κλάδου να αποκομίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη, λόγω της ανακούφισης των επενδυτών σ’ ό,τι αφορά τον τερματισμό μιας σειράς απεργιακών κινητοποιήσεων, συνολικής διάρκειας τεσσσάρων εβδομάδων. Φυσικά, η αναβάθμιση του ευρύτερου ευρωπαϊκού κλάδου από τη Merrill Lynch ενίσχυσε τις αποδόσεις των μετοχών, με εκείνες της BMW και της Volkswageνα ανεβαίνουν κατά 1%.

Εν κατακλείδι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης, FTSE Eurotop- 100 έκλεισε στις 1.896,11 μονάδες, πέφτοντας κατά 1,39%. Στο Λονδίνο, ο γενικός δείκτης FTSE- 100 αποδυναμώθηκε κατά 0,9%, κλείνοντας στις 4.031,2 μονάδες, ενώ, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC-40 έπεσε κατά 0,8%. Στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης καταγράφηκαν από τον γενικό δείκτη απώλειες 0,71% και στο Μιλάνο παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 1,62%. Κατά τις απογευματινές ώρες της συνεδρίασης, ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης εμφάνιζε πτώση 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή