Βελτίωση του οικονομικού αισθήματος στην E.E.

Βελτίωση του οικονομικού αισθήματος στην E.E.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρά βελτίωση εμφάνισε τον Ιούνιο το οικονομικό αίσθημα της Ζώνης Ευρώ, αλλά η βραχυπρόθεσμη εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει αβέβαιη. Τον ίδιο μήνα ο πληθωρισμός παρουσίασε οριακή άνοδο, φθάνοντας στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η προσφορά χρήματος αυξήθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες η Eurostat, το οικονομικό αίσθημα αυξήθηκε στο 98,2 από το αναθεωρημένο 98,1 του Μαΐου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. O δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε επίσης οριακά στο -0,61 από το -0,68 του Μαΐου καταδεικνύοντας, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την οικονομία της ζώνης. Επίσης η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία αυξήθηκε στο -12 από το -13 του Μαΐου και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο -19 από το -20. Αισθητή ήταν σε εθνικό επίπεδο η βελτίωση του οικονομικού αισθήματος σε Γερμανία και Πορτογαλία, ενώ επιδείνωση σημειώθηκε σε Φινλανδία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Γαλλία. Τα εν λόγω στοιχεία συνέπεσαν με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, που τονίζει ότι η παγκόσμια οικονομία έχει καθηλωθεί «σ’ ένα δυσάρεστα χαμηλό σημείο» με τον αποπληθωρισμό και την αποδυνάμωση του δολαρίου να εντείνουν τους κινδύνους για την ήδη εύθραυστη οικονομία. H Eurostat, άλλωστε, ανακοίνωσε χθες ότι ο πληθωρισμός της Ζώνης Ευρώ αυξήθηκε τον Ιούνιο φθάνοντας στο 2,0% από το 1,9% του Μαΐου, επιστρέφοντας δηλαδή στο επίπεδο-στόχο της E.K.T. H αύξηση δεν είναι, ωστόσο, γενικευμένη καθώς στην Ιταλία ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Ιούνιο στο 2,6% από το 2,7%, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Στη Γερμανία, αντίθετα, τα πρώτα στοιχεία καταδεικνύουν επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 1,0% από το 0,7% του Μαΐου, καθησυχάζοντας προς το παρόν τους φόβους για αποπληθωρισμό. Παράλληλα, το κόστος των έτοιμων αγαθών υποχώρησε τον Μάιο κατά 0,3% σε μηνιαία βάση. Την ίδια υποχώρηση σημείωσαν στη Γερμανία οι τιμές παραγωγού, ενώ στη Γαλλία μειώθηκαν κατά 0,4%.

Σε ό,τι αφορά την προσφορά χρήματος, η EKT ανακοίνωσε χθες ότι ο σχετικός δείκτης M3 υποχώρησε στο 8,5% τον Μάιο από το 8,6% του Απριλίου, αλλά παρέμεινε σε επίπεδα υψηλότερα από τα προβλεπόμενα καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν τις σχετικά ασφαλείς επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή