Επισπεύδονται οι φοροελαφρύνσεις στη Γερμανία

Επισπεύδονται οι φοροελαφρύνσεις στη Γερμανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή η εξαγγελία της επίσπευσης του χρονοδιαγράμματος των φορολογικών ελαφρύνσεων του Γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις αναλυτών, για να αποδώσουν τα μέτρα αυτά απαιτούνται πρόσθετες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να βαδίσει οριστικώς προς την «οδό της ανάκαμψης».

Η απόφαση για την εφαρμογή των φορολογικών ελαφρύνσεων το 2004 αντί του 2005, όπως είχε αρχικώς προγραμματισθεί, ελήφθη την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδριάσεως του υπουργικού συμβουλίου. Το σύνολο των φοροελαφρύνσεων ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αυτό το Σαββατοκύριακο εμφανίζεται ένας καλός οιωνός για τον γερμανικό λαό» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο καγκελάριος Σρέντερ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η εξαγγελία των φοροελαφρύνσεων γίνεται σε μία στιγμή κατά την οποία ενισχύονται οι φόβοι και οι ανησυχίες περί επιδεινώσεως της οικονομικής καταστάσεως στη Γερμανία, εξ αιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη βιομηχανία, για μείωση των ωρών της εβδομαδιαίας εργασίας.

Την ικανοποίησή τους για την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των φοροελαφρύνσεων εξέφρασαν βιομηχανικά στελέχη, εμπειρογνώμονες. αναλυτές και οικονομικοί σχολιαστές. Ορισμένοι από αυτούς, πάντως, εξέφρασαν την άποψη ότι τα μέτρα αυτά δεν θα αποδώσουν καρπούς εάν δεν συνοδεύονται από πρόσθετες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με μία άλλη μερίδα αναλυτών, η απόφαση περί επισπεύσεως του χρόνου εφαρμογής των φοροελαφρύνσεων στηρίζεται σε «υπέρ το δέον αισιόδοξες εκτιμήσεις ως προς τον ρυθμό της οικονομικής αναπτύξεως το 2004». Οι αναλυτές αυτοί υποστηρίζουν ότι οι εξαγγελθείσες φοροελαφρύνσεις δεν θα συμβάλουν στην τόνωση των καταναλωτικών δαπανών, χωρίς να παραβιασθούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητος.

Αντιθέτως, ο καγκελάριος Σρέντερ έχει δηλώσει ότι η Γερμανία θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στα δημοσιονομικά κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητος το 2004 και να συγκρατήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του γερμανικού ΑΕΠ.

Τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια της Γερμανίας εδέχθησαν με αισιοδοξία την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ την ευχή του για ευόδωση του επιδιωκόμενου σκοπού έδωσε και ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης Ερνστ Βέλτεκε.

Η ευρείας κυκλοφορίας ημερησία «Μπιλντ», η οποία συχνά ασκεί δριμύτατη κριτική στην κεντροαριστερή κυβέρνηση του καγκελαρίου Σρέντερ, χθες του απένειμε εύσχημα και «μετάλλιο για τις φοροελαφρύνσεις του».

Σε σχετικό σχόλιό της η εφημερίδα «Μπιλντ» αναφέρει ότι «ο μήνας Ιούνιος, εντός του οποίου η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, είναι ένας λαμπρός μήνας και ίσως ο πιο λαμπρός από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τον μήνα της επανεκλογής του Γκέρχαρντ Σρέντερ στην καγκελαρία». H ομοσπονδία εμπόρων λιανικής πωλήσεως HDS αναφέρει σε ανακοινωθέν της ότι οι φοροελαφρύνσεις θα υποβοηθήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες και θα συμβάλουν μεταξύ άλλων και στην άνοδο του δείκτη μετοχών DAX.

O Ρούντιγκερ Πολ, επικεφαλής του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών IWH, δήλωσε ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα βασίζονται σε πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ρυθμός της οικονομικής αναπτύξεως στη Γερμανία το 2004 θα διαμορφωθεί στο 2%.

O Εριχ Λόνεργκαν, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών ερευνών της τραπέζης Cazenove, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Γερμανία κάνει ενθαρρυντικά βήματα για την ενίσχυση της οικονομίας της τη στιγμή αυτή. Ωστόσο έδειξε να είναι και κάπως επιφυλακτικός λέγοντας ότι οι φοροελαφρύνσεις βραχυπροθέσμως δεν θα πετύχουν και πολλά πράγματα ούτε και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της αποδόσεως των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα λεχθέντα του, το μέλλον της γερμανικής οικονομίας θα συνεχίσει να εξαρτάται από την πορεία των γερμανικών εξαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή