Επηρέασαν οι δυσάρεστες ειδήσεις για τις ΗΠΑ

Επηρέασαν οι δυσάρεστες ειδήσεις για τις ΗΠΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μηνός έκλεισαν, χθες, οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι δυσάρεστες ειδήσεις που δημοσιοποιήθηκαν για την αμερικανική οικονομία, όπως και για τη Ζώνη του Ευρώ, δεν άφησαν ανεπηρέαστους και τους επενδυτές της «Γηραιάς Ηπείρου». Στις ΗΠΑ, η περιορισμένη άνοδος του δείκτη του Institute of Supply Management σε επίπεδο χαμηλότερο των 50 μονάδων -σηματοδοτούν την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας- αύξησαν τις αμφιβολίες για την πορεία ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Αρνητικό ρόλο στη χθεσινή συνεδρίαση έπαιξε, επίσης, η πτώση του δείκτη του μεταποιητικού κλάδου στη Ζώνη του Ευρώ στο 46,4 τον Ιούνιο από το 46,8 του Μαΐου. Υπενθυμίζουμε ότι ένα επίπεδο χαμηλότερο του 50 σηματοδοτεί έντονες τάσεις συρρίκνωσης των οικονομιών στη Ζώνη του Ευρώ, κάτι που σαφώς επισκιάζει κάθε ανοδική τάση που μπορεί να κυριαρχήσει στις αγορές. Πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται, πλέον, για το ποιο θα είναι το μέγεθος της διόρθωσης σε σχέση με τις δυναμικές αποδόσεις που παρουσιάστηκαν το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου και οι οποίες είχαν τροφοδοτήσει ελπίδες για ένα παρατεταμένο ράλι.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο ασφαλιστικός κλάδος, καθότι τείνει να επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από το γενικότερο επενδυτικό κλίμα συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες μετοχών. Ενδεικτικά, οι μετοχές των Munich Re και Allianz απώλεσαν, χθες, περίπου, το 4% της αξίας τους. Στον κλάδο των αερομεταφορέων, η μετοχή της British Airways έπεσε κατά 2,5%, κατόπιν της υποβάθμισης των ομολόγων της στο επίπεδο «junk» από τη Standard &Poor’s, κάτι που οφείλεται στις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας SARS στις πωλήσεις εισιτηρίων με προορισμό την Ασία. Μεγάλη πτώση, της τάξεως του 8,3%, κατέγραψε και η μετοχή της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας, Merck, αφού ανακοινώθηκε η αγορά νέων μετοχών, ύψους 105,75 εκατομμυρίων ευρώ από θεσμικούς επενδυτές, σε αξία χαμηλότερη της τιμής κλεισίματος της Δευτέρας.

Σε αντίθετη τροχιά κινήθηκε η μετοχή της εταιρείας λιανικού εμπορίου τροφίμων, Ahold, αποκομίζοντας κέρδη 3,7%, αφού ανακοινώθηκε, επισήμως, η ολοκλήρωση του εσωτερικού ελέγχου των ισολογισμών της. Εν κατακλείδι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης, FTSE Eurotop-100 έκλεισε στις 1.856,96 μονάδες, με πτώση 2,3% και ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, FTSE-100, παρουσίασε απώλειες 1,67%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC-40 έχασε 2,31% και, στο Μιλάνο, ο δείκτης MIB-30 απώλεσε το 1,81% της αξίας του. Κατά τις απογευματινές ώρες της συνεδρίασης, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, DAX, κατέγραφε απώλειες 2,87%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή