Το ισχυρό ευρώ μπλοκάρει τις επιχειρήσεις

Το ισχυρό ευρώ μπλοκάρει τις επιχειρήσεις

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρά βελτίωση στις επιχειρηματικές συνθήκες διαπίστωσαν τον Ιούνιο οι βρετανικές εταιρείες του μεταποιητικού κλάδου, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται για τις εταιρείες της Ζώνης του Ευρώ λόγω της ενίσχυσης του ευρώ. Την ίδια στιγμή, το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο DIW προβλέπει ύφεση για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας, η Ιταλία σπεύδει να προτείνει αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας τη στιγμή που η οικονομία της χαρακτηρίζεται «μη ικανοποιητική» από τον ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Ρόιτερς, η υποχώρηση του μεταποιητικού τομέα της Ζώνης του Ευρώ επιδεινώθηκε τον Ιούνιο, καθώς ο σχετικός δείκτης έπεσε στο 46,4 από το 46,8 του Μαΐου. Από τις χώρες – μέλη της ζώνης, ελαφρά αύξηση της παραγωγής παρουσίασαν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, ενώ η Γερμανία ήταν η μοναδική που κατέγραψε άνοδο του δείκτη παραγωγής. Ωστόσο, σχετική γερμανική έρευνα ανέφερε συρρίκνωση της παραγωγής και ραγδαία συρρίκνωση των νέων επιχειρήσεων. Συρρίκνωση παρουσίασε, άλλωστε, η παραγωγή στν Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Γαλλία της οποίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σταθερή στο -27 αντανακλώντας την ανασφάλεια στην αγορά εργασίας. Στη Βρετανία, αντίθετα, η υποχώρηση συνεχίσθηκε με ρυθμό μικρότερο από τον αναμενόμενο με τον σχετικό δείκτη στο 49,2, ενώ οι αναλυτές του κλάδου είχαν προβλέψει άνοδο στο 48,5. O τομέας παρουσιάζει συρρίκνωση για έβδομο συναπτό μήνα, αλλά η επιβράδυνση στον ρυθμό συρρίκνωσης εκλαμβάνεται από τους αναλυτές του κλάδου σαν ένδειξη βιωσιμότητάς του και αποδίδεται στη μείωση των τιμών των πρώτων υλών από την άνοδο του ευρώ. Εξάλλου, τον κώδωνα του κινδύνου για τη γερμανική οικονομία έκρουσε χθες για μια ακόμη φορά το οικονομικό ινστιτούτο DIW που στη σχετική έκθεσή του για το καλοκαίρι περιέκοψε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη το τρέχον έτος στο -0,1 από την προηγούμενη για 0,6%. «Δεν υπάρχει προοπτική σημαντικής ανάκαμψης μέσα στο επόμενο έτος», τονίζει η σχετική έκθεση και υπογραμμίζει ότι «αν η ανάπτυξη κινηθεί στο 1,3%, το 0,6% από αυτό θα οφείλεται στις επιπλέον εργάσιμες ημέρες».

Το εν λόγω ινστιτούτο εξέφρασε, άλλωστε, την εκτίμηση ότι η Γερμανία πληροί όλες τις συνθήκες για μια συνεχιζόμενη πτώση των τιμών και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την προοπτική αποπληθωρισμού.

Την ίδια έκκληση απηύθυνε ευθέως ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που σε ομιλία του στο Βερολίνο αναφέρθηκε στην «αυτονόητη» ανεξαρτησία της Τράπεζας, αλλά προσέθεσε ότι «πρέπει να αναρωτηθούν αν έχουν κάνει ήδη αρκετά για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη σύμφωνα με τις νέες ευθύνες τους και χωρίς καμία εξωτερική επιρροή». Σημειωτέον ότι το DIW εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών του Γερμανού καγκελάριου, που ενεκρίθη από την κυβέρνηση την Κυριακή, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ την υποστήριξή του στο εν λόγω πρόγραμμα εξέφρασε χθες και ο επίτροπος Νομισματικών, Πέδρο Σόλμπες, που παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος ότι η γερμανική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας το επόμενο έτος.

Η Ιταλία, πάντως, έσπευσε να προτείνει χθες αλλαγές στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας του Συμφώνου Σταθερότητας μολονότι ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ρόκο Μπουτιλιόνε, υπογράμμισε ότι μια γενική αναδιάρθρωση του Συμφώνου δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του.

Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, το δημοσιονομικό έλλειμμα της ίδιας της Ιταλίας, ο ΟΟΣΑ κάλεσε χθες την ιταλική κυβέρνηση να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να το περιορίσει μέσα στα όρια του 3% και χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» την ιταλική οικονομία, αλλά προέβλεψε ότι το 2004 η ανάπτυξή της θα υπερβεί τον μέσο όρο της Ζώνης του Ευρώ.

Ιαπωνία: αισιόδοξες οι μεγάλες επιχειρήσεις

Απροσδόκητα αισιόδοξες εμφανίζονται τους τελευταίους τρεις μήνες οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ιαπωνίας, σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις των χωρών – μελών της Ζώνης του Ευρώ, οι ιαπωνικές επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου χαρακτήρισαν τις επιχειρηματικές συνθήκες καλύτερες τον Ιούνιο, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι οδεύει επιτέλους προς ανάκαμψη η δέυτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου. H ανάκαμψη, όμως, ενδέχεται να βρίσκεται ακόμη μακριά καθώς το γενικότερο οικονομικό αίσθημα αναμένεται να παραμείνει συνολικά σε χαμηλά επίπεδα το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και οι μικρότερες εταιρείες παραμένουν απαισιόδοξες, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μείωση των τιμών και την υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή