Οφέλη για τις μικρές τράπεζες από τη «Νέα Βασιλεία» βλέπει η E.E.

Οφέλη για τις μικρές τράπεζες από τη «Νέα Βασιλεία» βλέπει η E.E.

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Κομισιόν δημοσίευσε χθες τις προτάσεις της για την αναθεώρηση των κανόνων της συμφωνίας «Βασιλεία 2» κατευνάζοντας τους φόβους που εκφράζονται ότι οι νέες διεθνείς προδιαγραφές για τον τραπεζικό κλάδο ενδέχεται να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ανακοινώνοντας σε γενικές γραμμές πως θα μεταφέρει στο κοινοτικό δίκαιο τις τελευταίες προτάσεις της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, η Επιτροπή παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία οι μικρότερες τράπεζες και επιχειρήσεις συνολικά θα επωφεληθούν.

Η Νέα Συμφωνία της Βασιλείας για την Κεφαλαιακή Επάρκεια αφορά τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο, αλλά η Επιτροπή επιδιώκει να την καταστήσει υποχρεωτική για όλες τις επενδυτικές επιχειρήσεις στα 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αδιακρίτως μεγέθους. H κύρια κριτική που δέχεται είναι ότι η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα θέσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστριών τους στις ΗΠΑ όπου η Συμφωνία της Βασιλείας θα ισχύει μόνον για τις μεγαλύτερες 20 αμερικανικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή