«Τεχνικό ράλι τιμών» με την αγορά των ομολόγων

«Τεχνικό ράλι τιμών» με την αγορά των ομολόγων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές ομολόγων, που έλαβαν νέες διαστάσεις χθες, αρχής γενομένης από την Ιαπωνία, συνέτειναν στην άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ στο ράλι τιμών των μετοχών συνέτεινε και το θετικό κλίμα στην αμερικανική αγορά, που αποδίδετο σε μεγάλο βαθμό στην είδηση για την απροσδόκητη αύξηση των παραγγελιών προς τις αμερικανικές βιομηχανίες, κατά 0,45 το Μάιο. Ετσι, πολλοί εμπειρογνώμονες, αναφερόμενοι ιδιαίτερα στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, έκαναν χθες λόγο για ένα «τεχνικό ράλι τιμών», συνδυάζοντάς το με τις εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων και αμφισβητώντας τη δυνατότητα συνέχισής του.

Στην άνοδο των γενικών δεικτών τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών αγορών συνέτεινε ειδικότερα χθες η ενίσχυση των τιμών των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς και η κατά 6% άνοδος της τιμής της μετοχής της Credit Suisse. H τελευταία είδε τη χρηματιστηριακή αξία της να αυξάνεται μετά από την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να μην «αξιολογήσει» τις προσφυγές αριθμού επενδυτών κατά επενδυτικών τραπεζών -ανάμεσά τους και μιας θυγατρικής της Credit Suisse. Οι εν λόγω προσφυγές απέδιδαν την οικονομική ζημία των επενδυτών στις εκθέσεις αναλυτών των επενδυτικών τραπεζών και επιζητούσαν αποζημιώσεις.

Παράλληλα, ο κλαδικός δείκτης της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας ενισχύθηκε χθες κατά 2,9%, σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα του 2003, μετά από τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την BMW, σύμφωνα με τα οποία οι πωλήσεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν τον Ιούνιο αύξηση της τάξεως του 10,9%. H χρηματιστηριακή αξία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ενισχύθηκε χθες κατά 3%, ενώ η Renault είδε τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο κατά 5,8%, φθάνοντας στα 47 ευρώ -την υψηλότερη τιμή από τις αρχές του έτους- καθώς η Nissan, στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει, είχε επίσης πολύ καλές επιδόσεις στην αμερικανική αγορά. Ομως, και πάλι, αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τον κλάδο, υποστηρίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για να αναφερόμεθα σε ανάκαμψή του.

Σημαντική άνοδο, κατά 7,4%, σημείωσε χθες και η τιμή της μετοχής της γερμανικής Infineon, ως αποτέλεσμα της είδησης της αύξησης των τιμών των ημιαγωγών. Ανοδο 4,5% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της εταιρείας του κλάδου STMicroelectronics, ενώ η ASML, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό για τη βιομηχανία των ημιαγωγών, είδε τη δική της χρηματιστηριακή αξία να αυξάνεται χθες κατά 8,2%.

O FTSE100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,08% στις 4006,9 μονάδες, ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φραγκφούρτη, ο Xetra Dax ενισχύετο κατά 2,6% στις 3229,04.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή