Και το πετρέλαιο ευθύνεται για την επιβράδυνση της παγκόμιας οικονομίας

Και το πετρέλαιο ευθύνεται για την επιβράδυνση της παγκόμιας οικονομίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Κλοντ Μαντίλ, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA), δήλωσε χθες ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου ευθύνονται μερικώς για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ. Μαντίλ, ο ΟΠΕΚ, που ελέγχει το 50% των παγκοσμίων εξαγωγών πετρελαίου, πρέπει να μειώσει τον στόχο των 25 δολαρίων το βαρέλι και να εντοπίσει την τιμή που ανταποκρίνεται στο μερίδιο αγοράς του.

«Οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές για όλους και για την παγκόσμια οικονομία που δεν μπορεί να ανακάμψει», τόνισε ο κ. Μαντέλ έπειτα από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη στο πλαίσιο της οποίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου βλάπτουν μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα του διεθνούς καρτέλ που κινδυνεύει να χάσει το μερίδιο αγοράς του από τους ανταγωνιστές του με την πολιτική των ποσοστώσεων. Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι «τα επίπεδα των τιμών επιτρέπουν μεγάλη παραγωγή από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, ακόμη κι αν πρόκειται για ακριβό πετρέλαιο».

Εξάλλου, ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Χακόιμπ Κελίλ, δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου ευθύνονται για την αβεβαιότητα που επικρατεί σε ό,τι αφορά την προσφορά πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, το Ιράκ και τη Νιγηρία, αλλά πρόσθεσε ότι άλλες χώρες καλύπτουν τις ανάγκες της παραγωγής.

Σημειωτέον ότι η τιμή του πετρελαίου Brent κυμαίνεται κατά μέσον όρο στα 26,45 δολάρια το βαρέλι από την αρχή του 2000, οπότε ο ΟΠΕΚ έθεσε στόχο τιμής τα 25 δολάρια για το πετρέλαιό του. Πρόκειται για τιμή κατά 44% υψηλότερη από τον μέσο όρο των 18,37 δολαρίων το βαρέλι στα οποία κυμαινόταν η τιμή την περασμένη δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή