Κανένα φως για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Κανένα φως για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρυξέλλες. Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προ τριμήνου προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φαίνεται ότι θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η ενίσχυση του ευρώ στις χρηματαγορές ενδεχομένως να πλήξει τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες. Τα σχετικά αναφέρονται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν με θέμα την οικονομία της Ευρωζώνης, στην οποία επισημαίνεται, παράλληλα, ότι η πορεία ανόδου του ευρώ εναρμονίζεται με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και λειτουργεί ευεργετικά συνολικά για τους δώδεκα. Ωστόσο, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα πραγματοποιηθεί μόνον με αργούς ρυθμούς, αν και τα επιτόκια στα σημερινά τους επίπεδα υποβοηθούν την ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι τα περισσότερα κράτη – μέλη δεν θα εκπληρώσουν εφέτος τους στόχους του προϋπολογισμού.

Σε ανάλογες εκτιμήσεις προέβη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) διά στόματος της Γκερτρούντε Τούμπελτ-Γκούγκερελ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αναιμική, χωρίς, όμως, να υπαινιχθεί ότι επίκειται μείωση επιτοκίων. Αν και οι συνθήκες είναι ανάμεικτες, ωστόσο, αναμένει ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον. Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αντόνιο Φάζιο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EKT, ο οποίος χαρακτήρισε τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες μη ικανοποιητικές με της επενδύσεις να ελαττώνονται και την καταναλωτική ζήτηση να αναζωογονείται με ασθενικούς ρυθμούς.

Οσον αφορά την έκθεση της Κομισιόν, τώρα, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι οι προβλέψεις του Απριλίου για ανάπτυξη 1% μοιάζουν κατά τι υψηλές, αν και προσέθεσε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα νέα προγνωστικά? πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο της οικονομικής στασιμότητας. Οι αναθεωρήσεις συμπίπτουν με την πρόσφατη ενδυνάμωση του ευρώ, η οποία περιστέλλει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Υπό τις συνθήκες αυτές, οι εξαγωγείς θα πρέπει είτε να περιορίσουν τα περιθώρια κερδών τους έτι περαιτέρω τους προσεχείς μήνες, ώστε να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά, είτε να διακινδυνεύσουν να χάσουν το μερίδιό τους, εάν διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους ως έχουν. Επί του παρόντος μια ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο παρεμποδίζεται εξαιτίας της βραδείας ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Πάντως, όπως ανέφερε η Κομισιόν στην έκθεσή της, η ενίσχυση του ευρώ προς το δολάριο εν μέρει φανερώνει την απροθυμία των υπόλοιπων χωρών του κόσμου να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχόντων λογαριασμών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η ενίσχυση του ευρώ έχει και τη θετική της πλευρά, όπως είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού. «Ενόσω το ισχυρό ευρώ αρχίζει να αφήνει σταδιακά το αποτύπωμά του στις τιμές καταναλωτή, τόσο ο πληθωρισμός θα υποχωρεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες», αναφέρεται στην έκθεση. Παράλληλα, η άνοδος του ευρώ μεταξύ άλλων αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ορισμένων, οι οποίοι φοβούνται για εμφάνιση αντιπληθωρισμού, αλλά δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις για ανάλογες πιέσεις. Οπως επεσήμανε ο Πέδρο Σόλμπες, αρμόδιος επίτροπος για νομισματικά ζητήματα, μία ανάλυση των τάσεων του πληθωρισμού δεικνύει ότι, ενώ οι κίνδυνοι του αντιπληθωρισμού έχουν αυξηθεί, ωστόσο παραμένουν υποτονικοί στην Ευρωζώνη.

Η οικονομική δυσπραγία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών να αυξάνουν τις κοινωνικές δαπάνες, ακόμα κι αν τα φορολογικά τους έσοδα μειώνονται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωζώνης να μην κατορθώσουν να εκπληρώσουν για το τρέχον έτος τους στόχους του προϋπολογισμού, όπως αυτοί ορίζονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι σοβαρότερες παρεκκλίσεις αναμένεται να παρατηρηθούν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπως ανέφερε στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2002 η Γερμανία και η Γαλλία παρέβησαν το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος του 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και αναμένεται κι εφέτος να το επαναλάβουν. Μόνον οι Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστρία και Φινλανδία θα εναρμονιστούν με το ζητούμενο? το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία προβλέπεται ότι θα εμφανίσουν χρέος, το οποίο θα υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους για το 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή