EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δανεισμό από το κράτος οι φοροελαφρύνσεις στη Γερμανία

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε χθες ότι εφέτος και τον ερχόμενο χρόνο θα αυξήσει τον κρατικό δανεισμό για να χρηματοδοτήσει εν μέρει την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος των φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες, ώστε να επανέλθει η οικονομία της Γερμανίας, που είναι και η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης σε τροχιά ανάκαμψης. H ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου κοινοποιήθηκε σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι αυξάνονται οι δυσκολίες για την προσέλκυση επενδυτών στην αγορά κρατικών ομολόγων. Σημειωθήτω ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και σύμφωνα με εκτιμήσεις επισήμων οικονομικών ινστιτούτων την ίδια πορεία θα ακολουθήσει μέχρι τα τέλη του 2003. Στην περίπτωση αυτή η γερμανική οικονομία θα εισέλθει πλέον σε μία οικονομική ύφεση που θα είναι η πρώτη από το 1993. O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ σε συνέντευξή του στην οικονομική ημερησία του Αμβούργου «Handelsblatt» τόνισε ότι η πλήρης χρηματοδότηση των φοροελαφρύνσεων μέσω του ταμιευτηρίου δεν θα είναι η σωστή ενέργεια «σε περίοδο τελματώσεως ή υφέσεως της οικονομίας». Χθες η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε μέσω πλειστηριασμού την πώληση κρατικών ομολόγων αξίας οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ, δεκαετούς διαρκείας. Οι επενδυτές που έλαβαν μέρος στον πλειστηριασμό αγόρασαν ομόλογα αξίας μόλις έξι δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συμμαχία Star Alliance με US Αirways

Το διοικητικό συμβούλιο της αεροπορικής συμμαχίας Star Alliance ενέκρινε ομόφωνα την αίτηση της αεροπορικής εταιρείας US Airways για την ένταξή της στη μεγαλύτερη αεροπορική κοινοπραξία. H είσοδος της US Airways Star Alliance θα επεκτείνει σημαντικά το δίκτυο της συμμαχίας στα διεθνή επιχειρηματικά κέντρα, σε πόλεις των ανατολικών περιοχών των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Καραϊβική. O διευθύνων σύμβουλος της Star Alliance Γιαν Αλμπρεχτ σε δηλώσεις του τόνισε ότι η US Airways προσφέρει στην κοινοπραξία σημαντικά πλεονεκτήματα και στο επιβατικό κοινό του δικτύου, προς τις ανατολικές Πολιτείες, στην Καραϊβική και στην Φλόριντα. «H επέκταση του δικτύου μας μέσω της Star Alliance θα αποφέρει τεράστια οφέλη στους πελάτες μας και στην εταιρεία μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της US Airways Ντέιβιντ Σίγκελ.

Κίνα: Στο 8% θα φτάσει η ανάπτυξη

Ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας αναμένεται ότι εφέτος θα φθάσει το 8% παρά τον δυσμενή αντίκτυπο από την επιδημία SARS, όπως μετέδωσε χθες το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο επίσημες οικονομικές πηγές του Πεκίνου. Ειδικότερα, το πρακτορείο σε σχετική του μετάδοση βασιζόμενη σε έκθεση της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, τόνισε ότι ο αντίκτυπος της επιδημίας SARS στην κινεζική οικονομία θα είναι μικρότερος από εκείνον της οικονομικής κρίσεως που έπληξε την περιοχή της Ασίας το 1997. Σε επίσημο ανακοινωθέν τονίζεται ότι η κινεζική κυβέρνηση χρειάζεται ρυθμό οικονομικής αναπτύξεως της τάξεως τουλάχιστον του 7% ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τα εκατομμύρια των εργαζομένων που απελύθησαν από ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων αναδιαρθρώσεως. Την περασμένη Κυριακή, ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο ανέφερε ότι η χώρα του θα κατορθώσει να πετύχει ρυθμό οικονομικής αναπτύξεως εφέτος που θα φθάνει το 7%, παρά τις δυσάρεστες επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, λόγω της επιδημίας SARS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή