Πιστή στους παραδοσιακούς τρόπους λειτουργίας η Merck

Πιστή στους παραδοσιακούς τρόπους λειτουργίας η Merck

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός, Merck, που καμαρώνει για το γεγονός ότι είναι η γηραιότερη εταιρεία του κλάδου, δεν εγκαταλείπει τους παραδοσιακούς τρόπους λειτουργίας της. Ενώ πολλοί ανταγωνιστές της φαρμακοβιομηχανίας έχουν προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση ή στην πώληση δευτερογενών δραστηριοτήτων τους, εκείνη μένει πιστή σε μια στρατηγική διαφοροποίησης, υποστηρίζοντας ότι τα μειονεκτήματα ορισμένων μονάδων της αντισταθμίζονται από τα πλεονεκτήματα άλλων.

Οι δραστηριότητες χημικών γνωρίζουν μια περιόδο άνθησης, συνεισφέροντας κατά 21% στις συνολικές πωλήσεις του πρώτου τριμήνου και επιτυγχάνοντας τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, της τάξεως του 18%. H μονάδα διανομής εργαστηριακού εξοπλισμού συνέβαλε κατά 34% στις συνολικές πωλήσεις, ενώ οι υπόλοιπες τρεις μονάδες αναλογούν στο υπόλοιπο των αποτελεσμάτων.

Μήπως, πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα για τη βελτίωση του τομέα φαρμάκων; Αλλωστε, δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, κατά 10%. Κατόπιν της λήξης των δικαιωμάτων για την αποκλειστική εμπορική εκμετάλλευση του Glucophage, το φάρμακο για την καταπολέμηση του διαβήτη με τις υψηλότερες πωλήσεις, η Merck εναποθέτει, σήμερα, όλες τις ελπίδες της στα φάρμακα κατά του καρκίνου. H επιτυχής αποπεράτωση αυτού του σχεδίου απαιτεί πολλά χρήματα. H αύξηση κεφαλαίου εξασφάλισε, μόνον, 105 εκατομμύρια ευρώ νέου ρευστού, καθώς μέλη της οικογενειακής επιχείρησης αντάλλαξαν δάνεια με νέες μετοχές.

Σήμερα, η Merck μπορεί να δανειστεί περισσότερα. Εάν τα κεφάλαια αυτά επαρκούν για την επιτυχία της Merck στην παραγωγή φαρμάκων κατά του καρκίνου θα εξαρτηθεί από το ντεμπούτο του Erbitux, η κυκλοφορία του οποίου είναι δρομολογημένη για τα τέλη του τρέχοντος έτους. Στην περίπτωση που η πρεμιέρα του Erbitux δεν είναι επιτυχημένη, τότε η Merck πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της εκκαθάρρισης του χαρτοφυλακίου της. H ατομικότητά της ίσως να συνέβαλε εποικοδομητικά από την ίδρυσή της, το 1668, αλλά, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, μάλλον, υποβαθμίζει τη θέση της σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Κraft

Η Kraft διανύει μια δύσκολη περίοδο, καθώς η βαθμολογία της υποβαθμίζεται λόγω του δικαστικού αγώνα στον οποίο έχει εμπλακεί η μητρική της Altria. Σήμερα, όμως, ακόμα και το πάχος έχει μετατραπεί σε ένα καπιταλιστικό ζήτημα, με την εταιρεία παραγωγής του Oreos και του τυριού Velveeta να έχει πάρει μια θέση αμύνης. Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά της στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Στα σχέδια της Kraft συμπεριλαμβάνεται η λεπτομερέστερη περιγραφή των θρεπτικών στοιχείων των προϊόντων της και η κατάργηση της προώθησής τους στα σχολεία.

Το ζήτημα του πάχους έχει επηρεάσει τις μετοχές των εταιρειών τροφίμων, ενώ οι διακαστικές διαμάχες επεκτείνονται στα εστιατόρια ταχυφαγείας και στις εταιρείες παραγωγής παχυντικών σνακς. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, οι μετοχές των Kraft, McDonalds, Cadbury Schweppes, PepsiCo και Coca Cola έχουν παρουσιάσει χαμηλότερες αποδόσεις από το δείκτη S&P 500, αν και εκείνη της McDonalds έχει ανακάμψει μέσα στο τρέχον έτος.

Από την άλλη πλευρά, οι σειρές πιο υγιεινών προϊόντων έχουν γνωρίσει μεγαλύτερη επιτυχία – ενδεικτικό είναι ότι η PepsiCo και η Coca Cola έχουν προχωρήσει στην παραγωγή εμφιαλωμένου νερού. Ωστόσο, κάποια άπαχα προϊόντα, όπως είναι τα Frito-Lay Wow, έχουν αποτύχει.

Η δικαστικός αγώνας κατά των καπνοβιομηχανιών ήταν μακροχρόνιος, κάτι που μπορεί να ισχύει και για το επίμαχο, πλέον, ζήτημα του πάχους, καθώς οι εταιρείες του κλάδου τροφίμων αμφισβητούν τη σχέση μεταξύ των προϊόντων τους και της παχυσαρκίας. Οπως συνέβη με την περίπτωση του καπνού, η κυβέρνηση θα επωφεληθεί, καθότι, στις ΗΠΑ, η παχυσαρκία οδηγεί σε δαπάνες ιατρικής περίθαλψης, ύψους 117 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή