Ανησυχεί το Κρεμλίνο για την επιρροή του πετρελαϊκού κολοσσού της Yukos

Ανησυχεί το Κρεμλίνο για την επιρροή του πετρελαϊκού κολοσσού της Yukos

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόσχα. H ενισχυόμενη επιρροή του πετρελαϊκού κολοσσού της Yukos στα πολιτικά πράγματα φαίνεται ότι ανησύχησε το Κρεμλίνο, το οποίο φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από τη σύλληψη του Πλάτωνος Λεμπεντέφ, σημαντικού μετόχου της εταιρείας? τα σχετικά αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους οι ρωσικές εφημερίδες. Στο χρηματιστήριο της Μόσχας χθες η τιμή της μετοχής της Yukos υποχώρησε 3,44%, φθάνοντας στα 14,05 δολάρια, ενώ προηγουμένως είχε αποδυναμωθεί περαιτέρω στα 13,65 δολάρια. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίων της UFG Asset Management, Αρι Κρελ, «δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία κίνηση εντυπωσιασμού, η οποία έχει πολιτικά κίνητρα εν όψει μάλιστα των εκλογών και θα λησμονηθεί γρήγορα, χωρίς να επηρεάσει τη Yukos».

O Πλάτων Λεμπεντέφ συνελήφθη από την αστυνομία, όταν βρισκόταν σε νοσοκομείο της Μόσχας για θεραπεία, όπου και κρατείται. O εν λόγω άνδρας είναι βασικός μέτοχος της Yukos και στενός συνεργάτης του διευθύνοντος συμβούλου της, Μιχαήλ Κοντορκόφσκι, ο οποίος τυχαίνει να έχει και έναν ακόμη τίτλο, εκείνον του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας. Σε ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών αναφέρεται ότι ο Πλάτων Λεμπεντέφ, ο 13ος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, με προσωπική περιουσία 1,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού «Forbes», ανακρίθηκε σχετικά με κλοπή κρατικού μεριδίου σε εργοστάσιο λιπασμάτων το 1994.

Σε δημοσιεύματά τους οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες της Μόσχας θεωρούν ότι η κράτηση του επιχειρηματία είναι μία καθαρά πολιτική αντίδραση του Κρεμλίνου στη στήριξη που προσφέρει ο κ. Κοντορκόβσκι και οι συνεργάτες του στη φιλελεύθερη αντιπολίτευση εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Οπως ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Yukos έχει αναφέρει, χρησιμοποιεί την προσωπική του περιουσία για να στηρίξει τα δύο φιλελεύθερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε άρθρο της εφημερίδας «Vedomosti», η οποία επικαλείται πηγές του Κρεμλίνου, αναφέρεται ότι οι άνθρωποι του προέδρου και οι κρατικές εταιρείες ενέργειας προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση μεταξύ Yukos και Sibneft? αυτή η επιχειρηματική κίνηση θα οδηγήσει στην ανάδειξη ενός κολοσσιαίου συγκροτήματος με σοβαρή πολιτική επιρροή.

Τέλος, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι, εάν δεν αποκατασταθεί συντόμως η διασαλευθείσα τάξη, τότε οι συνέπειες προβλέπονται ανησυχητικές. Αλλωστε, η σύλληψη μετόχου ενός μεγάλου ομίλου υπενθυμίζει στους επενδυτές πόσους διαφορετικούς κινδύνους διατρέχουν στη Ρωσία, αν και τον τελευταίο καιρό είχαν αρχίσει να τους ξεχνούν? το επενδυτικό κλίμα στη χώρα γενικώς θεωρείται ιδιαζόντως ευμετάβλητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή