Σρέντερ: Αναγκαία η μείωση της φορολογίας

Σρέντερ: Αναγκαία η μείωση της φορολογίας

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη εφαρμογής ριζικών μεταρρυθμίσεων αποδέχονται πλέον οι Γερμανοί πολίτες, δήλωσε, χθες, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ασκώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, πιέσεις στην αντιπολίτευση της συντηρητικής παράταξης για να στηρίξουν φορολοαπαλλαγές που κρίνονται από τη κυβέρνηση απαραίτητες για την αναβίωση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων, κεντρικός στόχος του οποίου είναι ο περιορισμός του ρόλου που θα παίξει το κράτος κοινωνικής πρόνοιας στη Γερμανία, ο κ. Σρέντερ δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι η επιτακτική ανάγκη εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων αναγνωρίζεται ευρέως από τη χώρα, υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σρέντερ δήλωσε, χθες, ότι αν και η εγχώρια οικονομία παρουσιάζει κάποια ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης, η υιοθέτηση μέτρων για τη μείωση της φορολογίας είναι αναγκαία για την κάλυψη ορισμένων κινδύνων, αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στο πρόσφατο ράλι του ευρώ. Πράγματι, μόνον ο εξαγωγικός τομέας έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τη συρρίκνωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. «Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που επισκιάζουν κάθε προσδοκία ανάκαμψης, όπως είναι η αλλαγή στη σχέση δολαρίου-ευρώ, η οποία προκαλεί προβλήματα στους εξαγωγείς μας», δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουμε να ενισχύσουμε τα ενθαρρυντικά σημάδια της οικονομίας, ούτως ώστε να μην υπερισχύσουν οι παρούσες πτωτικές τάσεις».

Απευνθυνόμενος στη συντηρητική παράταξη της χώρας -η οποία μπορεί να εκμεταλλευθεί την πλειοψηφική θέση που κατέχει στην Ανω Βουλή της χώρας για να μπλοκάρει τα κυβερνητικά σχέδια- έκανε λόγο για μια στενή συνεργασία, παραμερίζοντας τις μεταξύ τους πολιτικές διαφορές. Αυτήν την εβδομάδα, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για την προώθηση φοροαπαλλαγών, ύψους 15,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2004, για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις που θα προκληθούν από την εφαρμογή επίπονων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα περιορίσουν τη ζήτηση τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά το βαχυπρόθεσμο μέλλον.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο, ο κ. Σρέντερ ανακοίνωσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, με την ονομασία «Ατζέντα 2010», αποβλέποντας στη μείωση των ολοένα και αυξανόμενων κρατικών δαπανών του τομέα υγειονομικής περίθαλψης, του συνταξιοδοτικού συστήματος και εκείνου των επιδομάτων ανεργίας, παράγοντες που επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Η αύξηση των κρατικών δαπανών έγκειται στην αισθητή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας στη Γερμανία. Ενδεικτικό είναι ότι το κράτος πρόνοιας απορροφά το 42% των συνολικών αποδοχών των Γερμανών εργαζομένων, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος εργασίας στη εν λόγω χώρα είναι το υψηλότερο εντός των ορίων του βιομηχανοποιημένου κόσμου.

Τα σχόλια του καγκελάριου διατυπώθηκαν κατόπιν ομιλίας που έδωσε ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οπως τόνισε ο κ. Ντούιζενμπεργκ, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της τολμηρής νομισματικής πολιτικής που έχει εφαρμοστεί, τελευταίως, στη Ζώνη του Ευρώ -το αποτέλεσμα της οποίας είναι η μείωση των επιτοκίων στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 2%- υπογραμμμίζοντας ότι από αυτό το σημείο και έπειτα οι κυβερνήσεις πρέπει να επέμβουν δυναμικά. «Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν, πλέον, να κρύβονται πίσω από την EKT για να καλύψουν την αποτυχία τους σ’ ό,τι αφορά την εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων, η ολοκλήρωση των οποίων είναι, επειγόντως, απαραίτητη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Συρρίκνωση έως και 4% στον τζίρο τους βλέπουν οι τεχνικές εταιρείες

Εως και κατά 4% αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος ο τζίρος των γερμανικών τεχνικών εταιρειών, των οποίων η αγορά αντιμετωπίζει βαθιά κρίση, με αποτέλεσμα και την εκ μέρους τους δρομολόγηση απολύσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 5% του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο. Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τεχνικών Εταιρειών (BVB), κ. Χάινζ-Βέρνερ Μπόντζεν, «O οικοδομικός κλάδος εξαρτάται από τις οικονομικές προσδοκίες. Δεν υφίσταται αύξηση των παραγγελιών μας. Απ’ ό,τι φαίνεται το 2003 αποτελεί τέλμα για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων…».

Ο οικοδομικός κλάδος της Γερμανίας υποφέρει από την υπερβολική ανάπτυξη, την οποία γνώρισε την προηγούμενη δεκαετία, εν μέσω της ενοποίησης των δύο Γερμανιών και της αύξησης της ζήτησης των υπηρεσιών του. Σήμερα όμως και δεδομένης της οικονομικής κρίσης, έχει μετατραπεί σε βάρος για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, με τη Γερμανία να ακροβατεί στο χείλος της ύφεσης.

Ο κ. Μπόντεζ συμπλήρωσε ότι η κρίση των τεχνικών εταιρειών στη γερμανική αγορά ενδέχεται να κορυφωθεί -το συντομότερο- μέσα στο 2004. «Εάν, η γερμανική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει από τον επόμενο χρόνο, οι επενδύσεις σε ακίνητα ενδέχεται να αρχίσουν να αυξάνονται από το 2005. Ωστόσο, η αγορά εργασίας σε ό,τι αφορά την οικοδομή δεν πρόκειται να αρχίσει να ανακάμπτει πριν από το 2006…».

Από το 1995 και με εξαίρεση το 1999, η δραστηριότητα στην εν λόγω γερμανική αγορά χαρακτηρίζεται από σταθερή συρρίκνωση, οι ρυθμοί της οποίας κορυφώθηκαν το 2000 και 2001, ανερχόμενοι στο ετήσιο ποσοστό του 6%.

H BVB αντιπροσωπεύει περί τις 300.000 τεχνικές εταιρείες -οικοδομικές και κατασκευαστικής τεχνολογίας- οι οποίες απασχολούν τρία εκατομμύρια εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή