Ρωσία και Τουρκία ερίζουν για τον αγωγό φυσικού αερίου που έχει ήδη κατασκευασθεί

Ρωσία και Τουρκία ερίζουν για τον αγωγό φυσικού αερίου που έχει ήδη κατασκευασθεί

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αγωγός Blue Stream προοριζόταν για σχέδιο-ναυαρχίδα -ένας τρόπος να πυροδοτηθεί η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας μέσω του ρωσικού φυσικού αερίου. Αντίθετα, απειλεί να βρεθεί στο επίκεντρο παρατεταμένης νομικής διένεξης μεταξύ των δύο χωρών. O αγωγός, που εκτείνεται σε μήκος 1.213 χιλιομέτρων στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, κόστισε 3,3 δισ. δολάρια και χρειάστηκε τρία χρόνια για να κατασκευαστεί, υπήρξε ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα που ανέλαβε ο ρωσικός μονοπωλιακός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom. Κατασκευασμένος από την ιταλική ENI, χρηματοδοτήθηκε με πιστώσεις ευρωπαϊκών και ιαπωνικών τραπεζών και διασφαλίσθηκε με συμβόλαιο που προβλέπει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο για 25 χρόνια ή να καταβάλει πρόστιμο στην αντίθετη περίπτωση.

Ωστόσο, η Τουρκία διαπίστωσε ότι είχε υπερεκτιμήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου και τώρα επιχειρεί να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους με την Gazprom. Αν οι δύο πλευρές δεν φθάσουν σε συμβιβασμό, η υπόθεση θα καταλήξει σε διαιτητικό δικαστήριο στη Γενεύη, απειλώντας την αξιοπιστία της Τουρκίας ως αγοράστριας και προκαλώντας ζημιά στα μελλοντικά αντίστοιχα προγράμματα της Gazprom, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιαζόμενου βορειοευρωπαϊκού αγωγού προς τη Γερμανία και τη Βρετανία. O Σεργκέι Κουπριάνοφ, εκπρόσωπος της Gazprom, δήλωσε ότι η συρρικνούμενη οικονομία της Τουρκίας, η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση φυσικού αερίου και η αποτυχία δημιουργίας δικτύου διανομής εντός της χώρας είναι η ρίζα του προβλήματος. Συμφώνησε, ωστόσο, ότι θα είναι πιο δαπανηρή για την Τουρκία η αγορά φυσικού αερίου που θα διανέμεται μέσω του Blue Stream απ’ ό,τι μέσω των βαλκανικών χωρών. O κ. Κουπριάνοφ υποστήριξε ότι η Gazprom είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί εκπτώσεις στις τιμές για την ερχόμενη πενταετία. H Gazprom είναι επίσης έτοιμη να αλλάξει τον όγκο του φυσικού αερίου που διοχετεύεται στην Τουρκία, με την προϋπόθεση ότι η συνολική ποσότητα του φυσικού αερίου που θα παραδοθεί κατά την 25ετή περίοδο θα παραμείνει η ίδια. Επιπλέον, η Gazprom προσφέρεται να επενδύσει τα κέρδη από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής της Τουρκίας.

Ανώτατος αξιωματούχος της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Τουρκίας, Botas, υποστηρίζει ότι η χώρα επιθυμεί να «επιλύσει το πρόβλημα μέσω διαπραγματεύσεων» με την Gazprom και όχι στα δικαστήρια. H διένεξη, πάντως, περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν αν το συμβόλαιο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου ή στις 20 Αυγούστου. Υπάρχει, επίσης, δυσαρέσκεια για τη φόρμουλα τιμών του φυσικού αερίου. Αυτήν την εβδομάδα, η Gazprom κατέθεσε αίτηση στο διαιτητικό δικαστήριο, ζητώντας να διορθωθεί ένα, όπως υποστήριξε, τυπογραφικό λάθος στη φόρμουλα τιμών.

Σημειωτέον ότι η διένεξη συμπίπτει χρονικά με τις απόπειρες της Αγκυρας να πατάξει τη διαφθορά και να επαναδιαπραγματευθεί συμφωνίες αγοράς ενέργειας που συνήφθησαν πριν η χρηματοοικονομική κρίση να προκαλέσει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 10%, το 2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή