H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί γιορτάζουν σήμερα την εθνική τους εορτή, την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», στη σκιά του εφιάλτη της ανεργίας. H Wall Street και ο Nasdaq θα παραμείνουν κλειστά, και έτσι οι κερδοσκόποι δεν θα εκμεταλλευθούν τις φοβίες των επενδυτών. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να «ματώνει» η αγορά εργασίας, ανησυχεί φυσικά τόσο τη Wall Street όσο και την Ουάσιγκτον, ωστόσο οι οικονομικές εξελίξεις εν πολλοίς αγνοούνται. Να επισημανθεί ότι στη μάχη επιβίωσης, όλοι οι τομείς της οικονομίας έχουν επιδοθεί σε μαζικές απολύσεις. Ομως, ήδη, η λαίλαπα των απολύσεων κορυφώνεται και η Wall Street άντεξε στις σφοδρές πιέσεις! Με μια πιο ψύχραιμη ματιά και ερμηνεία των στοιχείων, μετριάζεται η απογοήτευση και η ανησυχία. Το αισιόδοξο σενάριο για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων, κυριαρχεί χάρη στα γενναιόδωρα δημοσιονομικά μέτρα και στην ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει ο Αλαν Γκρίνσπαν. H πρώτη αντίδραση στα στοιχεία δεν πτόησε το δολάριο, αντίθετα πίεσε το ευρώ στα 1,1485 δολάρια.

Ωστόσο, το «downsizing» δημιουργεί ξανά και ξανά συνειρμούς στη συγκυρία με το όνομα Μπους… Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνες τις εκλογές του 1992, όταν ο Τζορτζ Μπους και οι Ρεπουμπλικανοί έχασαν την εξουσία, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας. Βεβαίως και η στήλη θυμάται την τραγωδία του «downsizing» που είχε ξεσπάσει τότε, όταν ήταν πρόεδρος ο πατήρ του Τζορτζ Μπους, του τωρινού προέδρου. Να θυμίσω ότι ο Μπιλ Κλίντον εκμεταλλευόμενος τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας που είχαν κορυφωθεί τον Ιούνιο του 1992 και την τότε ψευδώνυμη κήρυξη σε ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, ο πλέον αμοραλιστής πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγαγε θριαμβική νίκη εις βάρος του πατέρα Μπους, κερδίζοντας τις εκλογές τον Νοέμβριο του 1992.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ανακοινώθηκαν χθες, ξεπέρασαν τις χειρότερες προβλέψεις. Το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύθηκε εφιαλτικά τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα 9 ετών ανερχόμενο στο 6,4%, από 6,1% τον Μάιο. Επίσης, το άλμα στις 430.000 των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στη λήξη της περασμένης εβδομάδας, προκάλεσε πρόσθετο σοκ. Να επισημανθεί ότι όταν ο αριθμός των αιτήσεων ξεπερνά τις 400.000 ερμηνεύεται ως δημιουργία συνθηκών ύφεσης της οικονομίας, ενώ, αντίθετα, η πτώση των αιτήσεων κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 400.000 θεωρείται ένδειξη ανάκαμψης.

Ωστόσο, η επιδείνωση αυτή της ανεργίας εξισορροπείται από τις ελπίδες αναθέρμανσης της οικονομίας και από την εικόνα ισχυρής ανάκαμψης του τομέα παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ. H ανάκαμψη του κρίσιμου αυτού τομέα που αναλογεί στα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας, ενεθάρρυνε το κλίμα ότι έρχονται πολύ καλύτερες ημέρες. Συγκεκριμένα, ο κύριος μηνιαίος δείκτης του τομέα υπηρεσιών, που καταγράφει το Institute of Supply Management, ανήλθε στα επίπεδα των 60,6 μονάδων τον Ιούνιο (από 54,5 τον Μάιο).

Ηδη έχει δρομολογηθεί η ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας. O δείκτης – κλειδί της βιομηχανικής δραστηριότητας ανέκαμψε στα επίπεδα των 49,8 μονάδων τον Ιούνιο (από 49,4 τον Μάιο). Ωστόσο, τα επίπεδα αυτά δείχνουν ότι ο τομέας ακόμη ακροβατεί μεταξύ ύφεσης και επέκτασης. Ομως, οι τρεις επιμέρους σημαντικοί δείκτες που, επίσης, ανακοίνωσε το Institute of Supply Management είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί. O δείκτης νέων παραγγελιών προς τα αμερικανικά εργοστάσια αυξήθηκε στις 52,2 μονάδες, ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στις 46,2 μονάδες (από 43 μονάδες) και ο δείκτης που καταμετράει τα αποθέματα (inventories) έδειξε σημαντική πτώση, που δημιουργεί ελπίδες ότι οι βιομηχανίες θα επιταχύνουν την παραγωγή τους, αν η ζήτηση ενισχυθεί. Να σημειωθεί ότι οι μάνατζερ του ISM αγοράζουν προϊόντα για περίπου 300 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή