ΕΒΔΟΜΑΔΑ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνει τη διαφορά με την ταχύτητα η Ιntel

Παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από την AMD, αλλά και την ανανέωση των επεξεργαστών PowerPC της IBM που χρησιμοποιεί η Apple, η Intel αναμένεται να διατηρήσει τα σκήπτρα όσον αφορά στην ταχύτητα, με το πρόσφατο λανσάρισμα του νέου της Pentium 4 στα 3,2 GHz. Μέχρι την κυκλοφορία του Athlo64 της AMD τον προσεχή Σεπτέμβριο και του νέου PowerPC των 2 GHz, μέσα στο καλοκαίρι, ο P4 των 3,2 GHz θα παραμείνει στην κορυφή. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο νέος PowerPC θα βρίσκεται πολύ κοντά από πλευράς επιδόσεων με τη «ναυαρχίδα» της Intel. Με τον νέο επεξεργαστή, εικάζεται ότι οδεύει προς την ολοκλήρωσή του ο κύκλος των Pentium 4, καθώς από το φθινόπωρο και μετά, η Intel σχεδιάζει να λανσάρει τη νέα σειρά επεξεργαστών για υπολογιστές γραφείου (desktop PCs) με την κωδική ονομασία Prescott. Αν και οι Prescott δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από πλευράς αρχιτεκτονικής, διαθέτουν, μεταξύ άλλων, νέες εντολές για την καλύτερη επεξεργασία πολυμέσων. Πάντως, ο νέος Pentium 4 υποστηρίζει και αυτός την τεχνολογία hyper-threading, η οποία επιτρέπει την ταυτόχρονη επεξεργασία διαφορετικών εντολών.

Πλήρης ανανέωση από την Αpple

Τη νέα σειρά υπολογιστών PowerMacs, που θα χρησιμοποιούν τον εξίσου νέο επεξεργαστή G5 (PowerPC 970), παρουσίασε στην πρόσφατη έκθεση MacWorld η Apple. Οι νέοι υπολογιστές θα έχουν τιμή εκκίνησης τα 2.000 ευρώ, αλλά πλέον το χάσμα επιδόσεων με τα PC, που χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Intel και της AMD, δείχνει να γεφυρώνεται σε μεγάλο βαθμό. Οι τρεις νέοι επεξεργαστές των 1,6, 1,8 και 2 GHz διαθέτουν και μία σειρά από αλλαγές στην αρχιτεκτονική τους, με δίαυλο συστήματος 1 GHz (οι Pentium 4 δεν ξεπερνούν τα 800 MHz) και υποστήριξη για συνδέσεις με άλλες συσκευές μέσω USB 2.0. H Apple ισχυρίζεται ότι θα προσφέρει τους ταχύτερους προσωπικούς υπολογιστές (κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται από τις πρώτες μετρήσεις), ενώ ο φθηνότερος εξ αυτών θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, κάρτα γραφικών GeForce FX 5200 και σκληρό δίσκο 80 Gb. Οπως αναμενόταν, βέβαια, όλοι οι υπολογιστές διαθέτουν το SuperDrive, έναν οδηγό εγγραφής CD και DVD. Παράλληλα, η Apple κυκλοφορεί και τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, που θα φέρει πλέον την επωνυμία Panther. Το νέο λειτουργικό θα κυκλοφορήσει επίσημα στα τέλη του έτους, διαθέτοντας πλειάδα νέων χαρακτηριστικών (100 σύμφωνα με τον Στιβ Τζομπς). Μεταξύ αυτών μία νέα έκδοση του iChat, που επιτρέπει την τηλεδιάσκεψη μέσω βίντεο ή ήχου. Το Panther θα μπορεί επίσης να συγχρονίζει αυτόματα τα αρχεία ενός συγκεκριμένου φακέλου με το iDisc.

Γράψτε και στείλτε από το κινητό

«Η ΝΟΚΙΑ σε νέες περιπέτειες» θα μπορούσε να λέγεται ο τίτλος της νέας προσπάθειας της φινλανδικής εταιρείας να προωθήσει ακόμη περισσότερο τις συσκευές της με δυνατότητες αποστολής και λήψης μηνυμάτων ΜΜS με φωτογραφίες και βίντεο. Η εταιρεία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ανάπτυξης ενός ψηφιακού στυλό, με το οποίο θα μπορούμε να γράφουμε σημειώσεις ή να ζωγραφίζουμε και στη συνέχεια να μεταφέρουμε τη… δημιουργική μας φύση στο κινητό μας τηλέφωνο. Από εκεί θα το στέλνουμε μέσω MMS στους φίλους μας. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιείται ένα ειδικό σημειωματάριο, ενώ η μεταφορά θα γίνεται ασύρματα μέσω Bluetooth. Οι δε σημειώσεις θα αποθηκεύονται με τη μορφή αρχείων GIF. Τώρα, γιατί να μπείτε σε όλον αυτόν τον κόπο για να στείλετε σημειώσεις μέσω μηνύματος, όταν μπορείτε να το κάνετε απ’ ευθείας από τη συσκευή σας, ίσως η απάντηση να βρίσκεται στο σχεδιαστικό σας ταλέντο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή