Στα ύψη οι αποδόσεις των funds

Στα ύψη οι αποδόσεις των funds

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου παρατηρείται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας. Φέτος, προς μεγάλη ικανοποίηση των επενδυτών, συνέβη το ίδιο και στις αποδόσεις των διαφόρων fund. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η συντριπτική πλειοψηφία των υπό διαχείριση κεφαλαίων εμφάνισε στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου θετικές αποδόσεις, προσφέροντας στους επενδυτές κέρδη -σε τριμηνιαία βάση- για πρώτη φορά από το 1999. H πλειοψηφία των Αμερικανών διαχειριστών κεφαλαίων εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον καθώς ο ουσιαστικός πόλεμος στο Ιράκ ολοκληρώθηκε με μικρότερες απώλειες και το κόστος των αναμενόμενων, τα επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τα κέρδη των επιχειρήσεων προβλέπονται αυξημένα και οι πρόσφατες φοροαπαλλαγές δρουν θετικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar, μεταξύ των αμερικανικών μετοχικών funds με διασπορά, την καλύτερη απόδοση εμφάνισαν αυτά της χαμηλής κεφαλαιοποίησης με τους κλάδους της τεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας να ξεχωρίζουν. Τα funds που στόχευσαν στις μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου ενισχύθηκαν κατά 17%, εξέλιξη που προκάλεσε ενθουσιασμό στους επενδυτές που παρέμειναν πιστοί σε αυτήν την πάντα ριψοκίνδυνη επιλογή. Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία οι τηλεπικοινωνιακές μετοχές εμφάνισαν ετήσιες απώλειες της τάξεως του 32%, δηλαδή τις μεγαλύτερες απώλειες πλην αυτών της υψηλής τεχνολογίας (-35% ετησίως).

Είναι αυτονόητο ότι το δεύτερο τρίμηνο δεν ήταν καλό για όσους συνέχισαν να εμπιστεύονται τα bear-market funds, δηλαδή τα funds που «ποντάρουν» στην υποχώρηση των δεικτών. Τα συγκεκριμένα funds, που χρησιμοποιούν ριψοκίνδυνες επενδυτικές τεχνικές όπως ανοικτές πωλήσεις και τοποθετήσεις σε παράγωγα, ολοκλήρωσαν το τρίμηνο με απώλειες 12%. Για να είμαστε πάντως ακριβοδίκαιοι, τα συγκεκριμένα funds προστάτευσαν αρκετούς επενδυτές την τελευταία τριετία. Το μέσο fund αυτής της κατηγορίας προσέφερε την τελευταία τριετία απόδοση 6,32% ετησίως που είναι χαμηλότερη μόνο από αυτήν των funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων.

Ικανοποιητική ήταν και η πορεία των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Στην κατηγορία του σταθερού εισοδήματος οι καλύτερες αποδόσεις προήλθαν από τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών με απόδοση που προσεγγίζει το 14%. Τα συγκεκριμένα funds εκμεταλλεύτηκαν τη γενικότερη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των αναδυόμενων οικονομιών, αλλά οι αναλυτές επιμένουν να τονίζουν ότι πρόκειται για την κατηγορία σταθερού εισοδήματος με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις.

Ικανοποιητικές αποδόσεις

Ιδιαίτερα ικανοποιητική ήταν και η απόδοση των ομολογιακών αμοιβαίων υψηλής απόδοσης, καθώς στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 10%. H συγκεκριμένη κατηγορία ακολουθεί συνήθως τη γενικότερη πορεία της οικονομίας. H βελτιωμένη κερδοφορία σε συνδυασμό με τα αυξημένα έσοδα ευνόησαν τα συγκεκριμένα αμοιβαία. Δεδομένου όμως ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο όπου η ανάκαμψη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, οι αναλυτές της Morningstar προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές με ιδιαίτερη προσοχή.

Σημαντική αύξηση των αποδόσεων εμφάνισαν και τα funds που τοποθετούνται σε ξένες μετοχές, εννοώντας τις μη αμερικανικές. Τα συγκεκριμένα funds εκμεταλλεύτηκαν την ισχυροποίηση διαφόρων νομισμάτων έναντι του δολαρίου, και ειδικότερα του ευρώ. Την καλύτερη απόδοση (20,8%) εμφάνισαν τα funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων. Μετά τη σημαντική πτώση του πρώτου τριμήνου (12%), που χαρακτηρίστηκε από την υποχώρηση του χρυσού λόγω του πολέμου στο Ιράκ, τα συγκεκριμένα funds δείχνουν σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης και πλέον θεωρούνται καλή επενδυτική επιλογή για «επιθετικούς» επενδυτές. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της Morningstar καλό θα είναι να έχουν περιορισμένη παρουσία σε κάποιο χαρτοφυλάκιο.

Για το υπόλοιπο έτος, πάντως, αρκετοί αναλυτές αναμένουν χαμηλότερες αποδόσεις στα αμοιβαία κεφάλαια. H σημαντική άνοδος στις χρηματιστηριακές αγορές στο δεύτερο τρίμηνο (13,5% για τον Dow Jones, 15,7% για τον S&P 500 και 20,1% για τον Nasdaq) φαντάζει προκλητική και ήδη αρκετοί επενδυτές μελετούν την επιστροφή τους στις μετοχές. H προβλεπόμενη αύξηση των εκροών και ο επακόλουθος περιορισμός της ρευστότητας αναμένεται ότι θα επιδράσουν αρνητικά στις αποδόσεις, καθώς οι διαχειριστές θα αναγκαστούν να γίνουν προσεκτικότεροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή