H εγχώρια… προστασία της PZU παγώνει τους επενδυτές

H εγχώρια… προστασία της PZU παγώνει τους επενδυτές

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τα φαινόμενα, η Powszechny Zaklad Ubez-piecze(PZU) έκλεισε αισίως τα 200 χρόνια της. Το μέχρι πρότινος μονοπώλιο συνεχίζει να κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην ολοένα αναπτυσσόμενη ασφαλιστική αγορά της Πολωνίας. H εταιρεία διαχειρίζεται τα κεφάλαια του τρίτου μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου της χώρας. Υπό τη διεύθυνση ενός νέου διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος ανέλαβε μόλις προ μηνός, προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο ιδιωτικοποίησής της. Ωστόσο, η PZU έχει και τα προβλήματά της. Εδώ και σχεδόν μια τριετία εμπλέκεται σε μια από τις πιο δύσκολες υποθέσεις επιχειρηματικής συνεργασίας στην Κεντρική Ευρώπη.

Η διαμάχη αφορά την Eureko, τη «συμμαχία» ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία έχει την έδρα της στο Αμστερνταμ και η οποία το 1999 εξαγόρασε μικρό ποσοστό συμμετοχής στην PZU, της οποίας το 55% παραμένει στην ιδιοκτησία του πολωνικού Δημοσίου. Με αυτήν της την επένδυση, η Eureko εξασφάλισε και τον από κοινού με το πολωνικό Δημόσιο, διαχείριση/διοίκηση της PZU. H εν λόγω «ιδιωτικοποίηση» είχε χαιρετισθεί τότε από την πολωνική κυβέρνηση και για το γεγονός ότι απελευθέρωνε την πολωνική εταιρεία από τα πολιτικά δεσμά της, καθώς η εταιρεία τελούσε υπό τη «χειραγώγηση» των μετα-κομμουνιστικών κυβερνήσεων. Απ’ ό,τι φαινόταν, η μερική ιδιωτικοποίησή της θα περιόριζε την επιρροή του κράτους στην εταιρεία και θα επέτρεπε για τη βελτίωση της διοίκησης και διαχείρισής της. Ομως, όλα αυτά αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες.

Τα προβλήματα άρχισαν τον Νοέμβριο του 2000, όταν ο τότε υπουργός των Οικονομικών της Πολωνίας ζήτησε από δικαστήριο να ακυρώσει την πώληση του μεριδίου της PZU στην Eureko. Λίγο αργότερα, ο ίδιος ανάγκασε σε παραίτηση τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της PZU, τα οποία εκπροσωπούσαν την Eureko. Οταν η Eureko κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτή ήταν απαράδεικτη συμπεριφορά εκ μέρους μιας χώρας, η οποία ήθελε να ενταχθεί στην Ενωση, η πολωνική κυβέρνηση φρόντισε να «μπαλώσει» τα πράγματα. Τον Απρίλιο του 2001, η Βαρσοβία υποσχέθηκε στην Eureko ότι θα της πωλούσε άλλο ένα 21% της PZU και ότι έως τα τέλη του έτους θα εισήγαγε την ασφαλιστική στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, τα τέλη του 2001 βρήκαν την Πολωνία να διοικείται από μια νέα, σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία αρνείται να εκχωρήσει τον έλεγχο της PZU στην Eureko, με αποτέλεσμα η τελευταία να προσφύγει σε διεθνές διακστήριο, όπως είχε το δικαίωμανα να πράξει βάσει διμερούς επενδυτικής συνθήκης ανάμεσα στην Πολωνία και την Ολλανδία. Αν χάσει την υπόθεση, η πολωνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί στην καταβολή αποζημίωσης, αλλά ίσως να είναι πιο σημαντικό το γεγονός ότι θα αμαυρωθεί το όνομα της Πολωνίας ως «επενδυτικού προορισμού».

Πιθανόν, η Eureko και οι συνεργάτες της να ήταν πράγματι αφελείς, όταν πίστεψαν ότι ένα μειοψηφικό μερίδιο θα τους εκχωρούσε και τον διοικητικό έλεγχο της PZU. Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους του πολωνικού δημοσίου στην PZU ήταν ανίκανοι και σε ορισμένες περιπτώσεις, διεφθαρμένοι.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της PZU, Τσέζαρι Στιπουλκόβσκι, θέλει να δώσει τέλος στη διαμάχη. Τραπεζίτης, ο οποίος εισήγαγε στο χρηματιστήριο μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, την Bank Handlowy και ο οποίος ήταν επίσης παρών όταν ο έλεγχός της αποκτήθηκε από τη Citigroup, προετοιμάζει επίσης την PZU για να εισαχθεί στην αγορά μέσα στο 2004. O ίδιος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προσφέρει γη και ύδωρ στην Eureko, κάτι το οποίο δεν είναι βεβαίως αρεστό στον ευρωπαϊκό κολοσσό. Από την άλλη πλευρά, η καρέκλα στην οποία κάθεται είναι «ηλεκτρική», ενώ είναι επίσης γεγονός ότι η PZU έχει ανάγκη νέας τεχνολογίας και της ανάπτυξης νέων προϊόντων για να διατηρήσει την ισχυρή θέση της. Εάν λοιπόν η πολιτική ηγεσία της χώρας συνεχίσει να μάχεται την Eureko, δεν θα πρέπει να περιμένει πολλά από ξένους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή