Πλήγμα στη δυναστεία Ουζάν η κατάσχεση τράπεζας

Πλήγμα στη δυναστεία Ουζάν η κατάσχεση τράπεζας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π λήγμα στην καρδιά της αμφιλεγόμενης επιχειρηματικής δυναστείας των Ουζάν ήταν η απόφαση που έλαβε χθες η τουρκική κυβέρνηση να κατάσχει την τράπεζα Imar Bank την οποία χαρακτήρισε απειλή για το παραπαίον τραπεζικό σύστημα της χώρας. H εν λόγω τράπεζα, που επέζησε της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης της Τουρκίας, ειδικευόταν σε λογαριασμούς αποταμιεύσεων σε συνάλλαγμα και διαφημιζόταν στους τηλεοπτικούς σταθμούς της οικογένειας των Ουζάν ως εκείνη που καταβάλλει τους υψηλότερους τόκους σε λογαριασμούς σε σκληρά νομίσματα.

Η κατάσχεσή της, που ακολούθησε την κατάσχεση δύο ακριβών εταιρειών κοινής ωφελείας και την απαγόρευση λειτουργίας επί ένα μήνα σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ουζάν που ισχυρίζονται ότι το κράτος επιχειρεί να αναχαιτίσει την πορεία του ανερχόμενου πολιτικού τους κόμματος. H εφημερίδα των Ουζάν Star χαρακτήρισε την κίνηση «τη χειρότερη πολιτική συνωμοσία» κατά του ηγέτη της οργάνωσης νεολαίας του κόμματός τους, Τσεμ Ουζάν, που οι εχθροί του αποκαλούν «Τούρκο Μπερλουσκόνι» εξαιτίας της αυτοκρατορίας MME που ελέγχει και της ξαφνικής ανάδειξής του στην πολιτική σκηνή της χώρας. «O Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τη δύναμη του κράτους για να επιτεθεί στον μεγαλύτερο πολιτικό του αντίπαλο, τον Τσεμ Ουζάν» γράφει σχετικά η Star κάτω από τη φωτογραφία του Ουζάν που υπόσχεται να απαλλάξει την Τουρκία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, διαψεύδει ότι η απόφασή της υποκινείται από πολιτικά ελατήρια και επικαλείται την εκτίμηση της αρμόδιας για τις τράπεζες ρυθμιστικής αρχής που δήλωσε ότι «αν συνέχιζε να λειτουργεί η Imar θα έθετε σε κίνδυνο τα δικαιώματα των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και τη σταθερότητά του». Τα προβλήματα της τράπεζας ήρθαν στο φως την Τετάρτη με την παραίτηση του Κεμάλ Ουζάν και του διοικητικού συμβουλίου της. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ, τα προβλήματα της Imar οφείλονται στις κατασχέσεις δύο εταιρειών κοινής ωφελείας που ανήκαν στην οικογένεια Ουζάν.

Η αυτοκρατορία των Ουζάν ελέγχει ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων που εκτείνεται από τα τσιμέντα και την κινητή τηλεφωνία μέχρι τα MME και διοικείται από τον αρχηγό της οικογένειας, Κεμάλ Ουζάν, και τους γιους του Χακάν και Τσεμ. H οικογένεια αναμένεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη μολονότι έχει ανοικτά μέτωπα στο εξωτερικό της χώρας εξαιτίας νομικής της διαμάχης με την αμερικανική εταιρεία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Motorola και τη φινλανδική Nokia με αντικείμενο δάνειο ύψους δύο δισ. δολαρίων στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Telsim. Το Κόμμα της Νεότητας, ιδρύθηκε από τους Ουζάν πέρυσι και στις εκλογές που ανέδειξαν την κυβέρνηση Ερντογάν πλησίασε στο όριο για την συμμετοχή του στο Κοινοβούλιο. Απευθύνεται στις ψήφους διαμαρτυρίας εν όψει των δημοτικών εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για το επόμενο έτος. O Ουζάν οφείλει τη δημοτικότητά τους στις υποσχέσεις τους για φοροαπαλλαγές και απεξάρτηση της χώρας από το ΔΝΤ μετά τις δύο μεγάλες οικονομικές κρίσεις που έπληξαν την Τουρκία.

Εκτός, όμως, από την κατάσχεση της τράπεζας και των εταιρειών κοινής ωφελείας, η οικογένεια πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την άρση της λειτουργίας πέντε τηλεοπτικών σταθμών την οποία αποφάσισε η RTUK, ρυθμιστική αρχή για τα MME. Σύμφωνα με τη RTUK, τα προγράμματα που μετέδιδαν οι εν λόγω σταθμοί τον περασμένο μήνα μετά την κατάσχεση των εταιρειών κοινής ωφελείας στόχευαν στο να «ευνοήσουν τους μετόχους και τους συγγενείς τους κατά αθέμιτο τρόπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή