«Αγκάθι» το κινεζικό γιουάν στην ευρω-ασιατική σύνοδο

«Αγκάθι» το κινεζικό γιουάν στην ευρω-ασιατική σύνοδο

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΛΙ. Με έκκληση για ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο περιφερειών, οι οποίες κατοικούνται από το ένα τρίτο και πλέον του παγκόσμιου πληθυσμού, έληξε η διήμερη ετήσια σύνοδος των υπουργών Οικονομικών 14 ευρωπαϊκών και 10 ασιατικών χωρών στο Μπαλί της Ινδονησίας. Οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέποντας βελτίωση βραχυπρόθεσμα, παρότι η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που υπογραμμίζει «πτωτικούς κινδύνους» και επισημαίνει πως η όποια παγκόσμια ανάκαμψη θα είναι σταδιακή.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι υπουργοί κάλεσαν για την ταχύτερη ανάπτυξη των αγορών ομολόγων της Ασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αστάθεια. Εξέφρασαν δε απογοήτευση για τον δισταγμό κάποιων ασιατικών κυβερνήσεων -ιδιαίτερα της ταχέως αναπτυσσόμενης Κίνας- να επιτρέψουν την ανατίμηση των αυστηρά ελεγχόμενων νομισμάτων τους σε περίοδο κατά την οποία το δολάριο πέφτει, προκειμένου να χαλαρώσουν οι πιέσεις στο ευρώ. Σημειωτέον ότι η Κίνα αρνείται ότι θα επιτρέψει άνοδο του γιουάν, αλλά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζον Σνόου, και ανώτατος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας επιμένουν ότι μια τέτοια κίνηση ίσως εξετάζεται ήδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή