Οι επενδυτές επέλεξαν να κρατήσουν στάση αναμονής

Οι επενδυτές επέλεξαν να κρατήσουν στάση αναμονής

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικτές τάσεις επικράτησαν, χθες, στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδηγώντας τους γενικούς δείκτες τους σε μικρή πτώση. Οι επενδυτές της «Γηραιάς Ηπείρου» επέλεξαν, χθες, να διατηρήσουν μια στάση αναμονής, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσεως για το δεύτερο τρίμηνο εκ μέρους αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν ήταν δικαιολογημένο το πρόσφατο ράλι των μετοχών.

Κεντρικό ρόλο στη χθεσινή συνεδρίαση έπαιξε η έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου της Deutsche Telekom, αξίας 4,5 δισ. ευρώ, οδηγώντας τη μετοχή του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού σε πτώση μέχρι και 4,68%, κατά τις απογευματινές ώρες της συνεδρίασης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η προσφορά του ομολόγου πραγματοποιήθηκε από την Kreditanstalt fuer Wiederaufbau, μια κίνηση που μείωσε το μερίδιο που κατέχει η εν λόγω κρατική τράπεζα στο μετοχικό κεφάλαιο Deutsche Telekom στο 6% και το συνολικό μερίδιο του γερμανικού κράτους στο 37%. Κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς, η είδηση αυτή υπενθύμισε στους επενδυτές την υπερπροσφορά μετοχών όχι μόνον από την Deutsche Telekom, αλλά και από άλλες πρώην κρατικές εταιρείες του εν λόγω ευρωπαϊκού κλάδου, όπως είναι η KPN, η France Telecom και η Telekom Austria. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν, επίσης, οι μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου, με τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία, Astra Zeneca, να χάνει 2,61%, λόγω της ανησυχίας ότι η διαδικασία έγκρισης του νέου της φαρμάκου για την καταπολέμηση της χοληστερίνης, Crestor, από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές θα είναι ένα δύσβατο μονοπάτι.

Σε θετική τροχιά κινήθηκαν, όμως, οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας και του ασφαλιστικού κλάδου. Ειδικότερα, η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη, STMicroelecronics, ενισχύθηκε κατά 1,27% και η βρετανική εταιρεία ARM Holdings ανέβαινε κατά 3,01%. Ιδιαίτερη άνοδο παρουσίασε η φινλανδική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, Nokia, με κέρδη της τάξεως του 2,16%. Οι ασφαλιστικές εταιρείες Prunential Plc και Allianz κατέγραψαν άνοδο 5% και 3%.

Εν κατακλείδι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 παρουσίασε πτώση 0,29%, και, στο Λονδίνο, ο γενικός δείκτης FTSE-100 έχασε 0,03%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC-40 έπεσε κατά 0,13% και, στο Μιλάνο, ο δείκτης MIB-30 εμφάνισε απώλειες 0,01%. Κατά τις απογευματινές ώρες της συνεδρίασης, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, DAX, έπεφτε 0,09%. Με άνοδο έκλεισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, αποκομίζοντας κέρδη 0,21%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή