EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλερ: Θα ήταν λάθος να μείνει η Βρετανία εκτός Ευρωζώνης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε χθες ότι θα ήταν λάθος να παραμείνει η χώρα του εκτός της Ευρωζώνης, διευκρίνισε όμως ότι η ένταξή της στη Ζώνη του Ευρώ θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. «Στην Ευρώπη των «25» θα ήταν λάθος να παρέμενε η Βρετανία εκτός, για πολιτικούς λόγους. Σε ό,τι αφορά όμως το χρονοδιάγραμμα ένταξης, αυτό θα πρέπει να αποφασισθεί σύμφωνα με την κατάσταση της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Μπλερ σε επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου. «Θα επιθυμούσα να δω τη Βρετανία στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά αυτό θα πραγματοποιηθεί βάσει της οικονομίας» πρόσθεσε ο κ. Μπλερ. Σημειωθήτω ότι ο κ. Μπλερ αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, απεφάνθησαν τον περασμένο μήνα ότι η οικονομική κατάσταση δεν είναι ακόμη κατάλληλη για την προκήρυξη δημοψηφίσματος αναφορικά με την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωζώνη». Και οι δύο ωστόσο υπεσχέθησαν να εγκαινιάσουν πανεθνικό διάλογο για τα οφέλη που θα είχε η Βρετανία από την ένταξή της στην Ευρωζώνη. Επίσης δεσμεύθηκαν να εξαγγείλουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις αρχές του 2004.

E.E.: Ωθηση με δημόσιες επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται πρόσθετες δημόσιες επενδύσεις καθώς και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δοθεί μία ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη και να ξεπεράσει τη βαθιά επιβράδυνση της οικονομίας της, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Κοινότητας. Ειδικότερα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει κάτι περισσότερο από μία οικονομική κυκλική πτώση και ότι είναι αναγκαία η ανάληψη δράσης κατά την εξάμηνη προεδρία της στην Κοινότητα. «Χρειάζεται να προβούμε σε μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, όμως, απαιτούνται και δημόσιες επενδύσεις, κάτι που είναι άκρως ουσιώδες» δήλωσε ο κ. Τρεμόντι στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις δηλώσεις του ο κ. Τρεμόντι επεσήμανε ότι η χώρα του επιθυμεί να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις πολυμερείς εργασίες που γίνονται αναφορικά με τη διπλή φορολογία.

Ο ΟΟΣΑ… προσγειώνει τη Γαλλία

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του αναφορικά με τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης της Γαλλίας σε πόρισμά του το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Στο σχετικό πόρισμά του ο διεθνής οικονομικός οργανισμός τονίζει ότι η μείωση των κρατικών δαπανών χρήζει προτεραιότητος έναντι της μείωσης της φορολογίας, δεδομένου ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να σημειώσει εφέτος περαιτέρω αύξηση. Ειδικότερα στο πόρισμά του ο ΟΟΣΑ εκφράζει την πρόβλεψη ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξής της θα είναι μικρότερος από το 1%. Σημειωθήτω ότι σε προγενέστερες εκτιμήσεις του ο ΟΟΣΑ, και πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Απρίλιο, είχε προβλέψει ότι εφέτος ο ρυθμός της γαλλικής οικονομικής ανάπτυξης θα διαμορφωνόταν στο 1,2%. Για τον ερχόμενο χρόνο ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Γαλλίας θα είναι της τάξεως του 2%. Τον περασμένο Απρίλιο στις προβλέψεις του είχε αναφέρει ότι θα ήταν υψηλότερος ελαφρώς και ότι θα διαμορφωνόταν στο 2,6%.

O επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της E.E. θα αρχίσουν τις διαβουλεύσεις τους την ερχόμενη εβδομάδα αναφορικά με το θέμα της αντικατάστασης του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ από τον Γάλλο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. O κ. Ντούιζενμπεργκ πρόκειται να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του την 1η του ερχομένου Νοεμβρίου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι χθες στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή