H Moody’s υποβάθμισε το χρέος της FIAT

H Moody’s υποβάθμισε το χρέος της FIAT

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδο junk μείωσε η Moody’s το χρέος της FIAT, μόλις δύο ημέρες αφού η προβληματική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε τα σχέδια αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένου του στόχου αύξησης του μετοχικού της, κατά 1,8 δισ. ευρώ. H FIAT, πράγματι, διανύει τη χειρότερη οικονομική περίοδο στην ιστορία της, η οποία φθάνει τα 104 έτη, καθώς η πτώση της ζήτησης για τα μοντέλα της και η κλιμάκωση του ανταγωνισμού έχει οδηγήσει στην πτώση των πωλήσεών της και την αύξηση των ζημιών της. H Moody’s υποβάθμισε το χρέος της FIAT από την κατηγορία Ba1 στην Ba3, επισημαίνοντας στην αξιολόγησή της την αύξηση των ζημιών της αυτοκινητοβιομηχανίας και εκτιμώντας ότι η λειτουργική της απόδοση θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος μέσα στο 2004. Εν τω μεταξύ, η FIAT εκτιμά ότι έσοδα και έξοδα θα ισοφαριστούν μέχρι το επόμενο έτος. Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Moody’s, η αρνητική προοπτική για την πορεία της FIAT «αντανακλά την επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης των σχεδίων διάθεσης ενός αριθμού των περιουσιακών της στοιχείων σε πώληση και τη χρηματοδότηση των συναλλαγών της, προκειμένου να επιτύχει απαιτήσεις ρευστότητας που ανέρχονται στο ποσό των 10,9 δισ. ευρώ, για την 12μηνη που έχει αρχίσει από τις 31 Μαρτίου του 2003». Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται το εξής: «ωστόσο, δεδομένων των περίπλοκων και ποικίλων συναλλαγών που εμπλέκονται, η παρούσα υπηρεσία βαθμολόγησης υποθέτει ότι υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος εκτέλεσης» του γενικότερου σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Απαντώντας στην υποβάθμιση της Moody’s, η FIAT ανακοίνωσε πως «είναι βέβαιη ότι τα μέτρα που εφαρμόζει θα οδηγήσουν στην επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων», υπογραμμίζοντας, στη συνέχεια, ότι «είναι μια ευπρόσδεκτη παρουσία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε γενική κλίμακα, και στις πιστώτριες τράπεζες, ειδικότερα». H FIAT έχει εκδώσει ομόλογα χρέους ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 31 Μαρτίου του 2004, αλλά επιβαρύνεται, επίσης, και από τραπεζικά χρέη 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή