Επιστρέφουν δυναμικά οι εχθρικές προσφορές στην Ευρώπη

Επιστρέφουν δυναμικά οι εχθρικές προσφορές στην Ευρώπη

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εχθρικές προσφορές επανήλθαν δριμύτερες. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, 14 τέτοιες προσφορές είχαν πραγματοποιηθεί για φέτος στην ηπειρωτική Ευρώπη, έναντι 13 συμφωνιών αξίας 8 δισ. δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία καταγραφής διεθνών δεδομένων Dealogic. H συμπεριφορά «αρπακτικού» της Αlcaέπεται αντίστοιχης της Gas Natural, «σκηνοθέτιδας» ανεπιτυχούς κίνησης κατά της επίσης ισπανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Iberdrola, καθώς και της παρέμβασης της Zimmer για να παρεμποδίσει τη συμφωνία των Centerpulse και Smith & Νephew.

Ταχεία συμφωνία

Τέσσερα χρόνια πριν, οι εχθρικές προσφορές ήταν σπάνιο φαινόμενο στην Ευρώπη. Ωστόσο, το 1999 έγιναν 34 τέτοιες προσφορές, συμπεριλαμβανομένης της «επίθεσης» της βρετανικής Vodafone κατά της γερμανικής Mannesmann, καθώς και της αντίστοιχης κίνησης της TotalFina κατά της Elf, οι οποίες μετέβαλαν τη μορφή των προσφορών σε ολόκληρη τη «Γηραιά Ηπειρο». O αναλυτής συγχωνεύσεων και εξαγορών της JP ΜorgaΠολ Γκιμπς υποστηρίζει ότι οι εταιρείες τάσσονται όλο και περισσότερο υπέρ της υποβολής εχθρικών προσφορών προκειμένου να επιτύχουν μια ταχεία συμφωνία. «Αυτό», τονίζει χαρακτηριστικά, «δείχνει ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές αρχίζουν να ανακάμπτουν. Οι στόχοι δεν θέλουν να πωλήσουν γιατί πιστεύουν ότι οι αποτιμήσεις θα πέσουν, με αποτέλεσμα οι επιθετικότεροι υποψήφιοι αγοραστές να γίνονται όλο και πιο εχθρικοί».

Ο Τράβις Εντζεν, διευθύνων σύμβουλος της Alcan, υποστηρίζει ότι ο ίδιος υποχρεώθηκε να παίξει «εχθρικά» μετά την αποτυχία του να δεσμεύσει τον ομόλογό του της Pechiney, Ζαν Πιερ Ροντιέ. O κ. Εντζεν αποκαλύπτει ότι συναντήθηκε με τον κ. Ροντιέ πολλές φορές φέτος και είχαν μια «εγκάρδια συζήτηση» ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο, με θέμα την προταθείσα προσφορά της Alcan. Τραπεζικοί κύκλοι προσκείμενοι στην υπόθεση αποκαλύπτουν ότι ο κ. Εντζεν προσέγγισε τον κ. Ροντιέ πέρυσι, για να συζητήσουν πιθανή φιλική συγχώνευση. Οι συνομιλίες δεν κατόρθωσαν να σημειώσουν πρόοδο, καθώς η Pechiney επιχειρούσε να υποβάλει προσφορά για τα περιουσιακά στοιχεία της ολλανδοβρετανικής χαλυβουργίας Corus στον χώρο του αλουμινίου. Οταν η συμφωνία με την Corus κατέρρευσε, ο κ. Εντζεν προσέγγισε ξανά τον κ. Ροντιέ, αλλά οι προτάσεις του απορρίφθηκαν. Μόνο τότε αποφάσισε να προχωρήσει σε πιο εχθρικές πρακτικές.

Σύμφωνα με τον κ. Εντζεν, η επιθετική προσφορά έχει το πλεονέκτημα ότι «αποφέρει γρήγορα μια απάντηση από τις ρυθμιστικές αρχές». H προηγούμενη απόπειρα συγχώνευσης, δήλωσε, «έχασε την κεκτημένη ταχύτητά της στη διάρκεια της εξέτασης θεμάτων ανταγωνισμού». O Μάικλ Ζάουι, επικεφαλής ευρωπαϊκών συγχωνεύσεων και εξαγορών στη MorgaStanley -που παρέσχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Αlcaγια την προσφορά, από κοινού με τη Lazard- υποστηρίζει ότι «αυτή η μορφή προσέγγισης, η οποία δεν θα πρέπει να προδώσει τις φιλικές προθέσεις της Alcan, θα δώσει τέλος στις πρόσφατες φήμες που κυκλοφόρησαν στο χρηματιστήριο και θα επιτρέψει να αρχίσει η διαδικασία εξέτασης εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών».

Ωστόσο, αναλυτές της βιομηχανίας εκτιμούν ότι η τακτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί «μπούμερανγκ». Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να λάβει κανείς το «πράσινο φως» των αρχών αν οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει σε συγχώνευση. Αλλοι, βέβαια, υποστηρίζουν ότι η προσφορά της Αlcaαντικατοπτρίζει την αποτίμηση της Pechiney σε χαμηλό σημείο του βιομηχανικού κύκλου και είναι κερδοσκοπική. Σύμφωνα με τη BNP Paribas, η προσφορά «υποτιμά σε σημαντικό βαθμό την Pechiney από την άποψη των περιουσιακών στοιχείων, παρότι μπορεί να φαίνεται γενναιόδωρη από πλευράς κερδών». Αλλοι εικάζουν ότι ο καναδικός όμιλος παραγωγής αλουμινίου έσπευσε να δράσει για να προλάβει πιθανούς ανταγωνιστές υποψήφιους, όπως ο διεθνής κολοσσός Anglo Αmericaκαι η νορβηγική Norsk Hydro. Σε αντίθεση με την Alcan, οποιοσδήποτε άλλος «μνηστήρας» θα διαθέτει τεράστιο πλεονέκτημα με τους μετόχους της Pechiney, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα καλωσορίσουν κάποιον «λευκό ιππότη» που θα τους σώσει από τις εχθρικές τακτικές της Alcan.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή