O φιλόδοξος στόχος μεταμόρφωσης της Alcan σε ένα παγκόσμιο παίκτη

O φιλόδοξος στόχος μεταμόρφωσης της Alcan σε ένα παγκόσμιο παίκτη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ζακ Μπουζί, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alcan, διατηρεί μια φιλοσοφική στάση όταν αναφέρεται στην αποτυχία του να επιτύχει τη συγχώνευση της προαναφερομένης εταιρείας με τις Pechiney και Algroup. «Εχω γυρίσει τη σελίδα», δήλωσε τον Οκτώβριο του 2000 αφού το σχέδιό του καταδικάστηκε από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο Τράβις Εντζεν, ο διάδοχός του στο θρόνο της κατασκευάστριας αλουμινίου, Alcan, μόλις, ξαναγύρισε πίσω τη σελίδα. Προχωρώντας στην επιθετική εξαγορά της γαλλικής, Pechiney, ο κ. Εντζεν προσπαθεί να αναβιώσει τη μεγαλειώδη στρατηγική του κ. Μπουζί που απέβλεπε στη μεταμόρφωση της Αlcaσε έναν παγκόσμιο παίκτη.

Πολλοί αναλυτές διατηρούσαν τις αμφιβολίες τους για τη χάραξη μιας συμφωνίας μεταξύ της Αlcaκαι της Algroup, θεωρώντας ότι μια συγχώνευση που θσ περιελάμβανε την ενοποίηση ευρύτερων δραστηριοτήτων θα είχε περισσότερη λογική, από επιχειρηματική άποψη. Ειδικότερα, η Pechiney θα εξασφάλιζε μια παρουσία στην αγορά αεροδιαστημικής, στην οποία η διείσδυση είναι δύσκολη, κάτι που επιδίωκε εδώ και καιρό η Alcan. H Αlcaεπισήμανε, επίσης, ότι το νέο της απόκτημα θα συμβάλει στην αύξηση των πωλήσεων πιο εξιδεικευμένων μηχανολογικών προϊόντων στις αυτοκινητοβιομηχανίες, ένας χώρος που γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση. «Εάν, τότε, μια συμφωνία με την Pechiney ήταν σημαντική, σήμερα, εξακολουθεί να έχει την ίδια βαρύτητα», δήλωσε αναλυτής του Λονδίνου που ειδικεύεται στον τομέα των μεταλλουργιών. Αυτό το σκεπτικό το έχει, πλήρως, αποδειχτεί ο κ. Εντζεν. Φαίνεται, επίσης, ότι έχει αποφασίσει να «αρπάξει» ένα ακόμα τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου της Pechiney, προτού οι τιμές ανέβουν περαιτέρω. H στιγμή για την κίνηση αυτή είναι κατάλληλη, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για την επικείμενη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ενας φανατικός οπαδός της αυστηρής οικονομικής δίαιτας που αποκαλείται ο «σιδηρούς άνδρας», ο κ. Εντζεν απόλυσε χιλιάδες υπαλλήλους και προχώρησε στην αναδιάρθρωση του υψηλόβαθμου διοικητικού στρώματος της Alcan, λίγους μήνες αφού ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, τον Μάρτιο του 2001. Πρώην διευθύνων σύμβουλος της ITT Industries και έχοντας χαράξει μια πορεία στον τομέα αμύνης και στα ηλεκτρονικά συστήματα αεροπλοΐας, ο κ. Εντζεν έχει αποκτήσει τη φήμη του πραγματιστή επιχειρηματία. Σύμφωνα με προχθεσινές δηλώσεις αναλυτών, ο κ. Εντζεν φαίνεται ότι επέλεξε την κατάλληλη στιγμή για να κάνει το πρώτο βήμα της επιθετικής εξαγοράς, αφοπλίζοντας τον ενδεχόμενο αντίπαλο. «Δεν πιστεύω ότι θα εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι», τόνισε ο αναλυτής της BB&T Capital Markets, Λόιντ O’ Κάρολ. Ωστόσο, άλλοι αναλυτές υποστήριξαν ότι η Anglo American, η οποία κατέχει δραστηριότητες συσκευασιών και παραγωγής αλουμινόχαρτου, θα είχε, τουλάχιστον, ρίξει μια ματιά στην Pechiney. Επίσης, η μεταλλουργία-κολοσσός, CVRD, βραζιλιάνικων συμφερόντων, θεωρούνταν ως ένας ακόμα υποψήφιος μνηστήρας για την απόκτηση της γαλλικής εταιρείας. Κάθε κίνηση προερχόμενη από την Alcoa θα είχε απορριφθεί, δεδομένης της κυρίαρχης θέσης που έχει στην αγορά. Παρά ταύτα, η Alcoa -που εξαγόρασε την ανταγωνίστριά της, Reynolds, το 2000- πιθανώς, να αντιδράσει στην ενοποίηση της Pechiney με την Alcan, προχωρώντας σε άλλες εξαγορές, μικρότερης κλίμακας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή