To χρυσό «τενεκεδάκι»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν τα έχουμε ξαναδεί; Πριν από μία τριετία, οι μεγάλες ελπίδες της χαλυβουργίας στηρίζονταν στην τριμερή συγχώνευση ανάμεσα στις Alcan, Pechiney και Alussuise, ένα σχέδιο, το οποίο δεν ευοδώθηκε, έχοντας σκοντάψει στις αντιμονοπωλιακές αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την εποχή εκείνη, τελικώς, η Αlcaαπορρόφησε την Alussuise, ενώ τώρα επιδιώκει να επιστρέψει για να ολοκληρώσει τα αρχικά σχέδιά της, εξαγοράζοντας την Pechiney. Βεβαίως, τα οφέλη του προαναφερόμενου αρχικού σχεδιασμού του καναδικού κολοσσού συνεχίζουν να αποτελούν πραγματικότητα. Ηδη η Αlcaέχει να παρουσιάσει εξοικονόμηση κόστους της τάξεως των 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τη συγχώνευσή της με την Alussuise -υπερβαίνοντας τον αρχικό στοχο της- προσβλέποντας στην εξοικονόμηση άλλων 250 εκατομμυρίων ετησίως μέσω της συγχώνευσής της με την Ρechiney.

Ωστόσο, και τα θέματα του ανταγωνισμού συνεχίζουν να αποτελούν πραγματικότητα. Είναι γεγονός ότι η συγχώνευση της Alcoa με τη Reynolds έχει «ομαδοποιήσει» σε μεγαλύτερο βαθμό την παγκόσμια αλουμινοβιομηχανία, παρότι το αυξανόμενο «ειδικό βάρος» της Κίνας έρχεται σε αντίθεση με αυτήν την τάση.

Την προηγούμενη φορά, λοιπόν, που η Αlcaεπιχείρησε να αποκτήσει την Pechiney, η καναδική εταιρεία δίστασε να αποσυρθεί από την κατά 50% συμμετοχή της στη γερμανική, εξειδευμένη χαλυβουργία Alunorf -όπως της είχε απαιτηθεί. Αυτή τη φορά, διαφαίνεται η πρόθεση της Αlcaνα αποεπενδύσει είτε από την Alunorf είτε από τη χαλυβουργική μονάδα της Pechiney στη Νου Μπρισά.

Στο παρελθόν η Αlcaυπήρξε υπεραισιόδοξη ως προς την εξασφάλιση του «πράσινου φωτός» από τις αντιμονπωλιακές αρχές. Ομως, η ικανότητά της να μειώνει το λειτουργικό κόστος της, πρέπει να έχει αυξηθεί μέσα από την εμπειρία της με την Alussuise. Το γεγονός προσφέρει στην καναδική εταιρεία συγκριτικό πλεόνασμα έναντι οποιουδήποτε θελήσει να καταθέσει αντιπροσφορά για την Pechiney, όπως πιθανολογείται για τη Norsk Hydro. H τιμή της μετοχής της Pechiney ενισχύεται σημαντικά το τελευταίο δίμηνο, εκτινασσόμενη στα ύψη την περασμένη εβδομάδα εν μέσω πυκνών συναλλαγών. Ομως, προηγουμένως χαρακτηριζόταν από υποαποδόσεις, μερικώς λόγω της έκθεσής της στην αγορά συναλλάγματος.

Εύκολα μπαίνει κανείς στον πειρασμό να υποστηρίξει ότι η τιμή των 58 ευρώ, την οποία προσέφερε η Αlcaγια κάθε μετοχή της Pechiney το 2000 καθιστά απογοητευτική τη σημερινή προσφορά της, των 41 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο, οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου έχουν χειροτερεύσει έκτοτε αισθητά. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν πλέον την πρώτη και τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην αγορά χάλυβα, με το 30% της παραγωγής να προέρχεται πέρυσι από τις δύο αυτές χώρες. Στο μεταξύ, η Pechiney σηκώνει τα βάρη του ισχυρού ευρώ. Τα έσοδά της, τουλάχιστον από το ακατέργαστο αλουμίνιο, εκφράζονται στην πλειοψηφία τους σε δολάρια, ενώ το κόστος της υπολογίζεται κυρίως σε ευρώ.

Παρόλα αυτά, η Αlcaέχει περιθώριο να βελτιώσει την προσφορά της. Το κόστος που πρόκειται να εξοικονομήσει, φορολογούμενο και αφαιρούμενο σε ποσοστό 9% του κόστους του μετοχικού κεφαλαίου, θα δημιουργήσει «αξία» ανάλογη με 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ετσι, το περιθώριο της διαφοράς υπέρ των μετόχων της Pechiney θα φτάσει στο 12% πέραν της υπεραξίας που προσέφερε η καναδική εταιρεία με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της γαλλικής ομολόγου της την Παρασκευή. H εν λόγω υπεραξία ανήρχετο στο 21%, αλλά αυξάνεται ουσιαστικά στο 27% αν συνυπολογισθεί και η αξία της συνέργειας που θα πετύχει η Pechiney μέσω αυτής της συγχώνευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή