H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέγεται πως τα πιστά στην κυβέρνηση Μπους PensioFunds, χειραγωγούν τώρα την ανάκαμψη του δολαρίου. Το ευρώ κατέγραψε νέα κατακόρυφη πτώση χθες στα 1,1259 δολάρια. Να θυμίσω ότι μόλις στις 27 Μαΐου, η εξασθένηση του δολαρίου είχε ωθήσει την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, στο ιστορικό ρεκόρ των 1,1932 δολαρίων. Οντως ονειρικά κέρδη για τα ποικίλα Funds τους Portofolio managers και τους κερδοσκόπους, που καραδοκούν… Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι η αφετηρία του ευρώ προς την πορεία-ρεκόρ ξεκίνησε την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2000, με την κατάρρευση του ευρώ στα 82,25 σεντς έναντι του δολαρίου. Να επισημανθεί ότι με την πτώση εκείνη το ευρώ από τη γέννησή του τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου του 1999 είχε χάσει το 31% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Πάντως, η Ενωση των Αμερικανικών Βιομηχάνων αισιοδοξεί για σημαντική βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2003. Οπως επισημαίνει η Ενωση, η αισιοδοξία τους απορρέει από τις μειώσεις των επιτοκίων, τη ραγδαία συρρίκνωση των αποθεμάτων και τις γενναίες φορολογικές περικοπές. Και ενώ το σκηνικό και η κατεύθυνση της Wall Street είναι σαφώς θετική, ωστόσο χθες ήταν υποτονική. Αντίθετα η συμπεριφορά του Nasdag ήταν εντυπωσιακά θετική. Ηδη ο Nasdaq συνέχισε το ράλι των προηγούμενων ημερών.

Β Ευχάριστη έκπληξη χθες από το κρίσιμο μέτωπο της ανεργίας στη Γερμανία. H εικόνα από απογοητευτική έγινε ελαφρώς ροζ καθώς το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 10,6% το μήνα Μάιο. Ομως, η βιομηχανική παραγωγή παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση. Και τώρα που οι συνέπειες της «ύφεσης» ωθούν στη χρεοκοκοπία την «επιχειρηματική Γερμανία», και την οικονομία στη χειρότερη κρίση της 10ετίας, ο Σρέντερ προτείνει οι περικοπές της φορολογίας να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2004 (αντί του 2005). H σημαντικότερη μείωση αφορά την ανώτατη κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος από το υφιστάμενο επίπεδο του 48,5%, στο 42%, δηλαδή φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 15,5 δισ. ευρώ για το 2004. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι ελαφρύνεις;

Για την ασθενική κατάσταση της γερμανικής οικονομίας προειδοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομίας Wolfgang Clement. Ηδη ένα από τα έξι κορυφαία οικονομικά Ινστιτούτα της Γερμανίας, το DIW με έδρα το Βερολίνο, πρόβλεψε ότι η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας θα επεκταθεί σε ολόκληρο το τρέχον έτος. «H Γερμανία βρίσκεται σε οικονομική κρίση και ο κίνδυνος του deflatioείναι υπαρκτός», προειδοποίησε το DIW και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει αμέσως τα επιτόκια του ευρώ. Να θυμίσω ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους συρρικνώθηκε το γερμανικό ΑΕΠ κατά 0,2%. H τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο -η γερμανική- αφού περιέπεσε σε ύφεση το 2001, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μιας 10ετίας, το 2002 σημείωσε πενιχρή ανάπτυξη κατά 0,2%. H οδυνηρή αποτυχία της κυβέρνησης Σρέντερ να υπερασπισθεί την ευάλωτη οικονομία, έχει πλήξει καίρια την αξιοπιστία της.

Το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης αντλεί δύναμη και δυναμική από την πορεία της Wall Street. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο δεύτερο τρίμηνο, ο δείκτης Xetra DAX-30 των blue chips κατέγραψε άλμα ανόδου 32% (μετρούμενο σε δολάρια), που αποτελεί την 10η καλύτερη απόδοση στον κόσμο. Με αφετήρια το αστραπιαία ννικηφόρο τέλος του πολέμου στο Ιράκ, η Φραγκφούρτη διασώθηκε από το βούρκο των ζημιών και της απαξίωσης.

Παράλληλα, η πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας στη Ζώνη του Ευρώ τον Ιούνιο ήδη πιστοποιεί την αρνητική επίδραση από την ενίσχυση του ευρώ. H αρνητική αυτή εικόνα αυτή που αναδίδει ο τομέας της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία του δείκτη του Reuters/NTC, που καταρτίζεται από 3.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς έδειξαν πτώση στα επίπεδα των 46,4 μονάδων τον Ιούνιο (από 46,8 τον Μάιο). Ετσι, η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παραμένει κάτω από το κρίσιμο υφεσιακό όριο των 50 μονάδων. Συγχρόνως, οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης επιχειρηματιών και καταναλωτών και η αύξηση της ανεργίας, βασανίζουν κυβερνήσεις και λαούς της Ζώνης του Ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή