Αναχρηματοδότηση χρεών με χαμηλά επιτόκια

Αναχρηματοδότηση χρεών με χαμηλά επιτόκια

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ήμερα οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστήριων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι επενδυτές της «Γηραίας Ηπείρου» ήταν, ουσιαστικά, διχασμένοι ανάμεσα στο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί για την επίδραση του αδύναμου δολαρίου στα αποτελέσματα χρήσεως των ευρωπαϊκών εξαγωγέων για το δεύτερο τρίμηνο και την ελπίδα ότι το χαμηλό κόστος δανεισμού συνέβαλε στην αναδιάρθρωση των δραστηριότητων πολλών επιχειρήσεων. Την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των προαναφερομένων αποτελεσμάτων θα κάνει, σήμερα, ο γαλλικός κολοσσός καλλυντικών, L’ Oreal. Σχολιάζοντας τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά, ο αναλυτής της γαλλικής τράπεζας CIC, Πιερ Βιγκνό, επισήμανε ότι «το ράλι (των μετοχών) δεν έχει ακόμα λήξει», προσθέτοντας τα εξής: «βεβαίως, τα τριμηναία αποτελέσματα δεν θα παρουσίασουν μια εντυπωσιακή εικόνα, αλλά τα χαμηλά επιτόκια επέτρεψαν στις εταιρείες να προχωρήσουν στην αναχρηματοδότηση των χρεών τους και στη βελτίωση των ισολογισμών τους».

Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασε η μετοχή της ελβετικής Logitech, χάνοντας το 28% της αξίας της. H μεγαλύτερη κατασκευάστρια ποντικιών υπολογιστών εξέπληξε τους επενδυτές με μια προειδοποίηση κερδών, μόλις, τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της ότι οι δραστηριότητές της εξελίσσονται βάσει των αρχικών εκτιμήσεων.

Σε γενική κλίμακα, όμως, τα κέρδη των μετοχών του κλάδου τεχνολογίας έπαιξαν αναχαιτιστικό ρόλο στις χθεσινές πτωτικές τάσεις. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο φιλανδικός κολοσσός κινητής τηλεφωνίας, Nokia, ανεβαίνοντας κατά 4%, με τα κέρδη της να ξεπερνούν το 10% από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Ωστόσο, στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών κυριάρχησε ένα κλίμα απαισιοδοξίας, λόγω ενδείξεων που σηματοδοτούν την αύξηση των πιέσεων στις τιμές της αμερικανικής αγοράς. Ειδικότερα, τα σχόλια της General Mortors Corp. και της Ford Motor Co. ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν κίνητρα στους καταναλωτές για όλες τις σειρές μοντέλων, ανησύχησε τους ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που εξάγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ. Στον ασφαλιστικό κλάδο, η ανακοίνωση λειτουργικών κερδών από την προβληματική Dresdner Bank για τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, στήριξαν τη μετοχή της μετοχή της μητρικής της, Αllianz.

Εν κατακλείδι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurotop-100 έπεσε κατά 0,72%, ενώ στο Λονδίνο, ο γενικός δείκτης FTSE-100, εμφάνισε απώλειες 0,46%. Στο Παρίσι, ο γενικός δείκτης, CAC-40, έχασε χθες το 1,2% της αξίας του και, στο Μιλάνο, ο δείκτης MIB-30 κατέγραψε απώλειες 0,68%. Στη Ζυρίχη, ο γενικός δείκτης έπεσε κατά 0,88%. Κατά τις απογευματινές ώρες της συνεδρίασης, ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης είχε απώλειες 0,74%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή