H Pechiney αναζητεί σύμμαχο για να αντιμετωπίσει την Alcan

H Pechiney αναζητεί σύμμαχο για να αντιμετωπίσει την Alcan

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς άγραν «λευκού ιππότη» που θα τη θωρακίσει ενάντια στην εχθρική προσφορά της καναδικής ανταγωνίστριάς της, Alcan, ξεκίνησε χθες η Pechiney. Προηγουμένως, το διοικητικό συμβούλιο της γαλλικής παραγωγού αλουμινίου είχε απορρίψει την προσφορά αυτή, ύψους 3,4 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντάς την «σαφώς ανεπαρκή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα βιομηχανικά, τεχνολογικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας», άποψη που φάνηκε να συμμερίζονται και οι επενδυτές, οι οποίοι ώθησαν την τιμή μετοχής της κατά 7% υψηλότερα σε σύγκριση με τα 41 ευρώ ανά μετοχή που προβλέπει η προσφορά της Αlcan.

Κύκλοι προσκείμενοι στην Pechiney υποστηρίζουν ότι η εταιρεία πρόκειται πλέον να αναζητήσει υποψήφιο για αντιπροσφορά ή εταίρο για συγχώνευση, έστω και εκτός του κλάδου μεταποίησης αλουμινίου, προκειμένου να προστατευθεί από την προσφορά της Alcan. «Το πεδίο είναι ανοιχτό και η Αlcaσχεδόν τους προκάλεσε για δημοπρασία», τονίζουν χαρακτηριστικά. Αλλες πηγές προσθέτουν ότι «όλοι οι φίλοι της Pechiney στον κόσμο εξετάζουν πολύ προσεκτικά την κατάσταση και αρχίζουν σιγά-σιγά να στέλνουν «χαιρετίσματα» στην εταιρεία».

Αν και η ίδια η Pechiney αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες, πηγές τη θέλουν να μη σχεδιάζει προς το παρόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Alcan. Ετσι, αν δεν βρεθεί εγκαίρως ο περιζήτητος «λευκός ιππότης» με την καλύτερη αντιπροσφορά, εκτιμάται ότι η καναδική εταιρεία ίσως βελτιώσει τη δική της για να κερδίσει την έγκριση της διοίκησης και των μετόχων του γαλλικού στόχου της.

Η Pechiney αρνείται επίσης να αποκαλύψει ούτε ποια τιμή θα θεωρούσε επαρκή. Το μόνο που ανακοίνωσε είναι ότι έγκειται πλέον στον πρόεδρό της, Ζαν-Πιερ Ροντιέ, και στη διοίκηση να καταρτίσουν στρατηγική προς το καλύτερο συμφέρον της εταιρείας, των μετόχων και του προσωπικού. Αρκετοί αναλυτές -οι οποίοι, άλλωστε, υποστηρίζουν ότι η σημερινή προσφορά είναι υπερβολικά χαμηλή για να αποτελέσει ικανή βάση διαπραγματεύσεων- εκφράζουν την εκτίμηση ότι μια δίκαιη τιμή για την Pechiney θα ήταν τα 45-49 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι αρκετά χαμηλότερα από τα 58 ευρώ που πρόσφερε η Αlcaγια την ίδια εταιρεία το 1999, όταν επιχείρησε να προχωρήσει σε φιλική τριμερή συγχώνευση από κοινού με την ελβετική Algroup. Οπως προβλέπουν, η Αlcaκατά πάσα πιθανότητα θα περιμένει να δει αν θα λάβει το «πράσινο φως» εκ μέρους των Βρυξελλών -αναμονή που θα πρέπει να διαρκέσει περίπου ένα μήνα- και κατόπιν θα αυξήσει την προσφορά για να προσελκύσει τους μετόχους της Pechiney. Αν, τελικώς, ολοκληρωθεί με θετικό αποτέλεσμα το πρώτο στάδιο της εξέτασης της προσφοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αlcaείτε θα λάβει άδεια να προχωρήσει είτε θα χρειαστεί να αναμείνει την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου, διαδικασία που θα διαρκέσει τέσσερις μήνες. H Alcan, πάντως, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να κάνει τις παραχωρήσεις που είχαν ζητήσει οι αρχές ανταγωνισμού την προηγούμενη φορά που επιχείρησε να συγχωνευθεί με την Pechiney, προχωρώντας σε πώληση του μεριδίου της σε εργοστάσιο στη Γερμανία.

Ας σημειωθεί ότι, προχθές, η νορβηγική Norsk Hydro ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να εξετάσει την εξαγορά του 50% που ελέγχει η Αlcaστο εργοστάσιο αυτό. H νορβηγική εταιρεία, από κοινού με τις Anglo AmericaPlc, Alcoa, BHP Βillitoκαι Rio Tinto, έχουν όλες αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι αγοραστές της Pechiney.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή