Πράσινο «φως» στην Ινδονησία για έργα υποδομής

Πράσινο «φως» στην Ινδονησία για έργα υποδομής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα κρίσιμο βήμα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας της προχωρεί από σήμερα η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαβατί Σουκαρνοπούτρι, δίνοντας το «πράσινο φως» για την έναρξη προγραμμάτων υποδομής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία βρίσκονταν «στο ψυγείο» από την εποχή της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης.

Στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνεται η κατασκευή δρόμων με διόδια, ύψους 517 εκατ. ευρώ, που προορίζονται να μειώσουν το κυκλοφοριακό χάος γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, Σουραμπάγια, καθώς και ενός καναλιού που θα δώσει τέλος στις πλημμύρες που μαστίζουν κάθε χρόνο τη Τζακάρτα. Κανένα πρόγραμμα, ωστόσο, δεν θα είναι πιο σημαντικό από την ολοκλήρωση της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην κεντρική Ιάβα. Οι σχετικές εργασίες, σε συνδυασμό με άλλες 25 συμβάσεις με ανεξάρτητους παραγωγούς ενέργειας, θα τεθούν ξανά σε εφαρμογή για πρώτη φορά μετά την κρίση του 1997 – ’98.

Με τις διακοπές ρεύματος που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας, η Ινδονησία αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι έχουν χαρακτηρίσει εμπόδιο στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Σύμφωνα με αξιωματούχους, αν δεν αλλάξει τίποτα, η ζήτηση ενέργειας θα υπερβεί την προσφορά στη χώρα αυτή σε δύο χρόνια. Ακόμα και με την επαναδιαπραγμάτευση των ανεξάρτητων συμβάσεων, η Ινδονησία χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις 31 δισ. δολαρίων στον κλάδο ενέργειας ώς το 2010. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί σε αναλογία με την οικονομική ανάπτυξη. Σε κάθε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% αντιστοιχεί αύξηση 2% του παραγωγικού δυναμικού της ενέργειας για την υποστήριξή του.

Μέχρι σήμερα, η όποια κινητοποίηση είχε σταματήσε από την απόφαση που έλαβε η Ινδονησία το 1997 για «πάγωμα» των συμβάσεων σε δολάρια με ανεξάρτητες ενεργειακές εταιρείες, λόγω της κρίσης, η οποία προκάλεσε υποτίμηση της ρουπίας. Βέβαια, η εξέλιξη δεν σημαίνει ότι επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα. H Ινδονησία εξακολουθεί να έχει τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στη νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά οι 20 από τις 26 εταιρείες που αποδέχονται τους νέους όρους αντιμετωπίζουν μείωση των χρεώσεων στα 4,3 – 4,93 σεντς ανά κιλοβατώρα, από 8,5 σεντς προηγουμένως, σύμφωνα με αξιωματούχους. Εξι από τις συμβάσεις καταργήθηκαν. Και η 27η σύμβαση -με την Karaha Bodas, ανεξάρτητη εταιρεία που ελέγχεται κυρίως από Αμερικανούς επενδυτές- βρίσκεται στα δικαστήρια. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ινδονησιακής κυβέρνησης επιμένουν ότι η αναδιάρθρωση θα παράσχει τόνωση στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά και στο ευρύτερο επενδυτικό κλίμα. «Δείχνει ότι έχουμε την ικανότητα να καταλήγουμε σε φιλικές λύσεις και να επιλύουμε τα προβλήματά μας χωρίς να καταφύγουμε στα δικαστήρια», δηλώνει ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας PLN. Αλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν επίσης ότι προγράμματα, όπως αυτό της ολοκλήρωσης της κατασκευής του εργοστασίου, που αναμένεται να γίνει ώς το 2006, θα συμβάλλουν στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή