H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Wall Street όντως πιστεύει πως δεν θα αργήσει η βελτίωση της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων, ωστόσο ακόμη ανησυχεί. H ανησυχία αυτή προκάλεσε χθες ρευστοποιήσεις κερδών, περιορισμένες όμως, καθώς έχουν αρχίσει οι ανακοινώσεις των κρίσιμων οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. H αντίδραση αυτή είναι υγιής δεδομένου ότι τα μεγάλα κέρδη πάντα αποτελούν έναν ακαταμάχητο πειρασμό για «κλείδωμα» μέρους από αυτών. H Wall αντλεί δυναμική από την «ενθαρρυντική» εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η αναδυόμενη απειλή από το μέτωπο του πληθωρισμού έχει ξεθυμάνει και η ενίσχυση του βιομηχανικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί γεγονός.

Το δολάριο υποχώρησε, χθες, καθώς το βίαιο ξεπούλημα των κρατικών τίτλων σε ευρωπαϊκές αξίες, με τα κεφάλαια να τρέπονται σε φυγή για να μπουν στις μετοχές της Wall Street και του Τόκιο, ανεκόπη δίδοντας το περιθώριο ανάκαμψης στο ευρώ. Παράλληλα, και οι τιμές των κρατικών τίτλων σε αμερικανικές και ιαπωνικές αξίες ανέκαμψαν από κοινού χθες. Με συνέπεια η απόδοση των 10ετών τίτλων του αμερικανικού και του γερμανικού δημοσίου να υποχωρήσει ελαφρώς. Βεβαίως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η απόδοση των κρατικών τίτλων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχει ανακάμψει από το ιστορικό ναδίρ τις 16ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα, ο 10ετής τίτλος του αμερικανικού δημοσίου (U.S.Treasury note) είχε καταρρεύσει στο επίπεδο-ναδίρ του 3,075% -η χαμηλότερη απόδοση των τελευταίων 40 ετών- και την ίδια ημέρα (16 Ιουνίου) η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του γερμανικού δημοσίου (Germabund) έπεσε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 3,428%. Από την ημέρα εκείνη η απόδοση του αμερικανικού τίτλου ανέκαμψε κατά 45 μονάδες βάσης και του γερμανικού κατά 47 μονάδες βάσης.

Επίσης, αγοράσθηκαν και τα κυβερνητικά ομόλογα της Ιαπωνίας, μαζί με τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ομόλογα. Να θυμίσω ότι το ξεπούλημα των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων (JGB) έχει ωθήσει την απόδοσή τους στο διπλάσιο, δηλαδή άνω του 1,00% που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Φεβρουαρίου, από την πτώση-ρεκόρ στα επίπεδα του 0,43%(!!!) στα οποία είχε καταρρεύσει η απόδοση στις 11 Ιουνίου. Πάντως, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Μασαγιούρο Σιοκάουα με τον νέο -από τις 19 Μαρτίου- διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (ΒoJ),Τοσιχίκο Φουκούι, από κοινού δήλωσαν ότι δεν ανησυχούν για την αλματώδη άνοδο της απόδοσης των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις αρνήθηκαν να απαντήσουν στο επίμαχο ερώτημα κατά πόσον η άνοδος αυτή των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα παρεμποδίσει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επίσης, ο Σιοκάουα άφησε να εννοηθεί ότι θα επαναλάβει την πολιτική(!!!) των παρεμβάσεων, με στόχο να αποθερμανθεί η άνοδος του γιεν. Να επισημανθεί πως ο Σιοκάουα δήλωσε ότι «το δολάριο θα πρέπει να ήταν ισχυρότερο, σύμφωνα με τα fundamentals της αμερικανικής οικονομίας». Ενώ επανήλθαν οι έντονες φήμες ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) είναι στην αγορά για παρεμβάσεις. Να θυμίσω ότι τον Μάιο η BoJ έκανε μηνιαίες παρεμβάσεις ύψους-ρεκόρ, αγοράζοντας δολάρια και πουλώντας γιεν αξίας 33,53 δισ. δολαρίων. Είχαν προηγηθεί μαζικές παρεμβάσεις τους τρεις πρώτους μήνες (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος) αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, απλώς ξεγέλασε την ύφεση με μια ευάλωτη ανάκαμψη. Δραματικά μικρή ήταν η αναθεώρηση της αύξησης του ΑΕΠ, μόνο 0,1%, του πρώτου τριμήνου, υποδηλώνοντας πως η ιαπωνική οικονομία εξέρχεται μεν από τα πλοκάμια της ύφεσης, ύστερα από τα συνεχή μίζερα και θλιβερά 10 χρόνια, με δειλά όμως βήματα. Το ταξίδι από τον «οικονομικό εφιάλτη» για το Τόκιο δεν φαίνεται να έχει σίγουρο τέλος… Οντως αποτελεί πραγματική απειλή η εικόνα που αναδίδει το Τόκιο. H οικονομία της Ιαπωνίας είναι μια πελώρια μαύρη τρύπα που καταπίνει τα θύματά της με επισφαλή δάνεια. Ενώ θεωρείται πισωγύρισμα στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού πως θα επιταχύνει τον «καθαρισμό» των επισφαλών δανείων από τις τράπεζες, η απόφαση της κυβέρνησής του να μην αφήσει να χρεοκοπήσει η 5η σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, η Resona.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή