Οι ανησυχίες «πιέζουν» για συντηρητικότερη στάση

Οι ανησυχίες «πιέζουν» για συντηρητικότερη στάση

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν, χθες, οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς η ανησυχία για τα αποτελέσματα χρήσεως των εταιρειών της «Γηραιάς Ηπείρου» παροτρύνουν τους επενδυτές να υιοθετήσουν μια συντηρητικότερη στάση, ρευστοποιώντας τα κέρδη που εξασφάλισαν από το πρόσφατο ράλι των αγορών. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ασφαλιστικού και του πετρελαϊκού κλάδου.

Ειδικότερα, η μετοχή της γερμανικής Munich Re βυθίστηκε κατά 3,5%, αφού η Allianz AG ανακοίνωσε ότι στοχεύει να μειώσει το μερίδιο που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώτης νωρίτερα απ’ ό,τι, αρχικά, σχεδίαζε, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 16% με 18%.

Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, η μετοχή της Total έπεσε κατά 2%, κατόπιν της δημοσίευσης συνέντευξης του διευθύνοντος συμβούλου της πετρελαϊκής, Τιερί Ντεσμαρέστ, στην οποία δηλώνει ότι τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου θα είναι χαμηλότερα από εκείνα του πρώτου, λόγω της μείωσης των περιθωρίων κέρδους στη μονάδα πετροχημικών και του αδύναμου δολαρίου. H δήλωση του κ. Ντεσμαρέστ αναβίωσε τους φόβους των επενδυτών ότι οι δυσμενείς συνέπειες της ισοτιμίας δολαρίου-ευρώ και της υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας στα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες του αναμενομένου διορθώσεις στις αγορές.

Ενδεικτική ήταν, επίσης, η προειδοποίηση της Wolseley, που είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια υδραυλικού εξοπλισμού και εξασφαλίζει τα δύο τρίτα των πωλήσεών της από την αγορά της Νοτίου Αμερικής, για τις επιπτώσεις του αποδυναμωμένου δολαρίου στα αποτελέσματά της. Αναφερόμενος σ’ αυτό το επίμαχο ζήτημα, ο Αντριαν Ντάρλεϊ, στέλεχος της Gartmore Investment Management, τόνισε ότι «θα υπάρξουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα και η επίδραση του αδύναμου δολαρίου θα εξαργυρωθεί σε ορισμένες μετοχές, αλλά σε άλλες όχι». Σε ρευστοποίηση των τοποθετήσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας προχώρησε μια σημαντική μερίδα επενδυτών, προστατεύοντας τα κέρδη που αποκόμισαν τον τελευταίο καιρό. Σημαντικές απώλειες κατέγραψε, για παράδειγμα, η μετοχή της γαλλικής εταιρείας παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Alcatel και εκείνη της ολλανδικής κατασκευάστριας τσιπ, ASML. Σε γενική κλίμακα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 έπεσε κατά 1,05%, ενώ στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 απώλεσε το 0,64% της αξίας του. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC-40 κατέγραψε πτώση 1,33% και στο Μιλάνο, ο δείκτης MIB-30 βυθίστηκε κατά 0,63%. Κατά τις απογευματινές ώρες της συνεδρίασης, ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έπεφτε κατά 1,83%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή