EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχωρεί ο γερμανικός πληθωρισμός

Ο εναρμονισμένος με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού στη Γερμανία, διεμορφώθη τον μήνα Ιούνιο στο 0,9% από τις αρχικές προβλέψεις περί 1%, όπως ανακοίνωσε χθες στο Βερολίνο η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Σε σχέση με τον μήνα Μάιο, ο εναρμονισμένος ρυθμός του πληθωρισμού το μήνα Ιούνιο, παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 0,2% έναντι 0,3% όπως είχαν αναφέρει προγενέστερες εκτιμήσεις. Γενικότερα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον περασμένο Μάιο, σημείωσε πτώση κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του ετήσιου ρυθμού στο 0,6% υποβοηθώντας και την πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη στο 1,9%. Δηλαδή κάτω του 2% που θέτει ως ανώτατο όριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οικονομολόγοι, και ονομαστικώς ο Χάραλντ Γιέργκ της Dresdner Bank, εξέφρασαν την άποψη ότι είναι ακόμη νωρίς να αποφανθούμε ότι η αναθεώρηση του ρυθμού του γερμανικού πληθωρισμού θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη. Θα πρέπει να αναμείνουμε τα σταστιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ιταλία και στην Ισπανία, πρόσθεσε ο κ. Γιέργκ. H ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, κατά το μήνα Ιούνιο, στις 16 Ιουλίου.

Ε.Ε.: Τα… καύσιμα του «New Deal»

Το σχέδιο της Ιταλίας για ένα εκ βάθρων δομικό οικονομικό πρόγραμμα, θα απαιτήσει την αύξηση πρόσθετων κεφαλαίων της τάξεως των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων, για την ετήσια χρηματοδότησή του, σύμφωνα με δηλώσεις ανωτάτου Ιταλού αξιωματούχου. Συμπεριλαμβανομένων και των μέχρι τώρα κονδυλίων χρηματοδότησης, το σχέδιο προβλέπει την παροχή 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, για την περίοδο μεταξύ του 2003-2010. H ιταλική κυβέρνηση απεκάλυψε το σχετικό πρόγραμμα τον περασμένο μήνα και το χαρακτήρισε ως «New Deal».

Ερευνα στην Credit Lyonnais

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη γαλλική τράπεζα Credit Lyonnais για τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με υπόθεση απάτης, το 1993, από την έκβαση της οποίας ενδέχεται να τις επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 600 εκατομμύρια δολάρια. Ειδικότερα, η Credit Lyonnais αποτελεί αντικείμενο ερεύνης για το ρόλο της στην αγορά ομολόγων υψηλού ρίσκου, αξίας 3,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Πολιτεία της Καλιφόρνιας, το 1993.

Μείωση πωλήσεων η Renault

H γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε χθες ότι οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών σημείωσαν πτώση κατά 4,5% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς τα παλαιά μοντέλα της και οι άσχημες συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά είχαν δυσμενή αντίκτυπο στη ζήτηση. Σε σχετικό ανακοινωθέν της, η Renault διευκρινίζει ότι το σύνολο των πωλήσεών της συμπεριλαμβανομένων και των μοντέλων Dacia και Samsung μειώθηκε στα 1.224.953 οχήματα. «H οικονομική αβεβαιότητα και η συρρίκνωση της αγοράς κατά 2,5% είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις των επιβατηγών και ελαφρών φορτηγών της Renault», ανακοίνωσε η εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανία.

ΚLΜ: Οι απολύσεις καθυστερούν

Η KLM, ο τετάρτος σε μέγεθος ευρωπαϊκός αερομεταφορέας, θα καθυστερήσει τα σχέδιά της για τη μείωση του προσωπικού της κατά 4.500 άτομα, τουλάχιστον επί έναν μήνα, επειδή τα συμβούλια των εργαζομένων είναι αντίθετα στην απόφαση αυτή, όπως ανακοινώθηκε χθες στο Αμστερνταμ. Ωστόσο, η επιχείρηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της προκειμένου να κάνει εξοικονόμηση δαπανών ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ, ετησίως, σύμφωνα με τα λεχθέντα εκπροσώπου της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή