Αφαντος ο «λευκός ιππότης» που θα σώσει την Pechiney

Αφαντος ο «λευκός ιππότης» που θα σώσει την Pechiney

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρίσι. Δύσκολη, σύμφωνα με τους αναλυτές, προδιαγράφεται η εξεύρεση «λευκού ιππότη» που θα βοηθήσει την Pechiney να αποκρούσει την εχθρική προσφορά εξαγοράς της καναδικής Alcan. Κι αυτό γιατί οι πιθανοί σύμμαχοι είτε δεν ταιριάζουν στρατηγικά με το προφίλ της γαλλικής παραγωγού αλουμινίου, είτε δεν διαθέτουν το αναγκαίο ρευστό, είτε εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν αξεπέραστα εμπόδια από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού. Ετσι, ενόσω πολλοί αναμένουν από την Αlcaνα βελτιώσει την προσφορά της, ύψους 41 ευρώ ανά μετοχή, προκειμένου να προσελκύσει μετόχους και διοίκηση, αμφιβολίες εκφράζονται για τη δυνατότητα της Pechiney να ανακαλύψει έναν πιθανό σωτήρα.

Υποψήφια για τον ρόλο αυτό φέρεται η νορβηγική Norsk Hydro, θεωρείται όμως ότι δεν διαθέτει αρκετό ρευστό, ενώ παράλληλα η προσοχή της εξακολουθεί να είναι στραμμένη στην ενσωμάτωση της γερμανικής παραγωγού αλουμινίου VAW, την οποία εξαγόρασε πέρυσι. Αλλωστε, η νορβηγική εταιρεία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι ίσως εξετάσει ενδεχόμενη εξαγορά του 50% γερμανικού εργοστασίου που ίσως πωλήσει η Αlcaγια να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες, οι οποίες είχαν εμποδίσει τη συγχώνευσή της με την Pechiney τρία χρόνια πριν.

Ομως, αντίστοιχες ελλείψεις είναι πιθανό να έχουν και άλλοι υποψήφιοι «λευκοί ιππότες». Εχει αναφερθεί η υπ’ αριθμόν 1 παραγωγός αλουμινίου του κόσμου, Alcoa, η οποία όμως κρίνεται ότι θα αντιμετωπίσει τα ίδια ζητήματα ανταγωνισμού. Ετσι, μένουν μόνο οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές δεν είναι ό,τι πιο ταιριαστό με την Pechiney, όπως αντιθέτως συμβαίνει με την Alcan, και δεν θα κατορθώσουν να αποφέρουν τις ίδιες συνέργειες με την καναδική εταιρεία, η οποία έχει τοποθετήσει τη μείωση κόστους περίπου στα 250 εκατ. ευρώ. Οσο για την αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης BHP Billiton, έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη μεταποίηση προϊόντων αλουμινίου.

Πάντως, η αναζήτηση ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ίδια την Pechiney. Γιατί αν κάποιος υποψήφιος σύμμαχος αποτύχει να λάβει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών, η τιμή της μετοχής της -η οποία έπεσε χθες σε επίπεδα κατά 5% υψηλότερα έναντι της προσφοράς της Alcan, ενώ προχθές είχε διαμορφωθεί 7% υψηλότερα- είναι πολύ πιθανό να μειωθεί ξανά περίπου στα 34 ευρώ της εποχής πριν από την υποβολή της προσφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή