Υπερθερμαίνεται η Κίνα, δύσκολη περίοδος για N. Κορέα – Σιγκαπούρη

Υπερθερμαίνεται η Κίνα, δύσκολη περίοδος για N. Κορέα – Σιγκαπούρη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμικές ενδείξεις ανάκαμψης παρουσιάζει η οικονομία της Κίνας από το πλήγμα που δέχτηκε, πρόσφατα, από την επιδημία SARS. Ειδικότερα, η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής κατά τη διάρκεια του Ιουνίου γεννά, σήμερα, νέες ανησυχίες για μια επικείμενη υπερθέρμανση της οικονομίας. Αντίθετα, οι οικονομίες της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης διανύουν μια δύσκολη περιόδο, παροτρύνοντας τις κεντρικές τους τράπεζες στην εφαρμογή μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Κινεζικό άλμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, η κατά 16,9% αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής συγκριτικά με τα δεδομένα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου επιβεβαίωσε την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν κλάδοι που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιδημία SARS, όπως είναι ο κλάδος ειδών διατροφής. Υπενθυμίζουμε ότι ιός SARS προκάλεσε τον θάνατο 340 Κινέζων και μόλυνε χιλιάδες άλλους πολίτες. Επίσης, προκάλεσε τη μείωση του τζίρου καταστημάτων, την πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας και την αναχαίτιση των ξένων επενδύσεων, προτού τεθεί σε έλεγχο η κατάσταση, μόλις, τον προηγούμενο μήνα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 32,6%, συγκριτικά με πέρσι, φθάνοντας τα 34,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση υπουργείου Εμπορίου. Ωστόσο, τα στοιχεία του Ιουνίου δημιουργούν φόβους για μια υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, με πολλούς οικονομολόγους να ανησυχούν για μια σημαντική αύξηση του πληθωρισμού ή την τροφοδότηση μιας φούσκας σε επίμαχους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι η αγορά ακινήτων.

Αντιπληθωριστικοί φόβοι

Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης προχώρησε στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς η εν λόγω οικονομία συνεχίζει να φλερτάρει με τον κινδύνο του αντιπληθωρισμού. H Σιγκαπούρη δεν έχει απαλλαγεί, ακόμα, από τις επιπτώσεις της επιδημίας SARS, με το ΑΕΠ της να έχει συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2003 κατά 11,8%, σε ετήσια βάση, ενώ η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε μία κατά 7,5% πτώση το έτος που έληξε τον Ιούνιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι, μόνον, ο κλάδος υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, συρρικνώθηκε την προαναφερομένη περίοδο κατά 3%. Στη Νότια Κορέα, τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα σκιαγραφούν μια εξίσου ανησυχητική εικόνα. Αντιμέτωπη με την πρώτη ύφεση από την ασιατική κρίση του 1997-98, η οικονομία προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από την πυρηνική κρίση της Βορείου Κορέας, το ξέσπασμα ενός επιχειρηματικού σκανδάλου και τις εντάσεις που επισκιάζουν την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,7% συγκριτικά με το πρώτο, όπου είχε μειωθεί κατά 0,4%. H κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε, χθες, να ανανεώσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για εγχώρια ανάπτυξη από το 4,1% στο 3,1% για το 2003 και να μειώσει τα επιτόκιά της στο 3,75%, αντικατοπρίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή