«Αυλαία» στα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών

«Αυλαία» στα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κύβος ερρίφθη. H Microsoft αποφάσισε να σταματήσει να αμείβει το προσωπικό της με δικαιώματα προαίρεσης μετοχών και να περνά το κόστος τους στον ισολογισμό της. O όμιλος λογισμικού παραδέχθηκε ότι η έκρηξη του κλάδου υψηλής τεχνολογίας έφθασε στο τέλος του και αποφάσισε να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν φυσιολογική επιχείρηση που δεν προσδοκά κάτι εξαιρετικό στην ανάπτυξή της. Είναι ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες ώριμες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Στη διάρκεια των χρόνων της φούσκας, κατά τη δεκαετία του ’90, οι εταιρείες του κλάδου θεώρησαν τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών φθηνό τρόπο αμοιβής του προσωπικού τους. Χρησιμοποίησαν το ρευστό που κέρδιζαν για να επαναγοράσουν μετοχές προκειμένου να τιμήσουν τα δικαιώματα προαίρεσης. Καθώς η δαπάνη δεν αναγνωρίζεται στον ισολογισμό, τα κέρδη τους εμφανίζονταν βελτιωμένα και η τιμή της μετοχής τους ακολουθούσε ανοδική πορεία. Χιλιάδες «χάρτινοι εκατομμυριούχοι» δημιουργήθηκαν και οι τυχεροί εξ αυτών μετέτρεψαν τα δικαιώματά τους σε χρήμα πριν σκάσει η φούσκα.

Ωστόσο, η αυλαία ετοιμαζόταν επί μακρόν να πέσει στα δικαιώματα προαίρεσης, τα οποία δεν είναι πλέον ελκυστικά για τους υπαλλήλους, μετά τρία χρόνια πτώσης των αγορών, η οποία τα έχει αφήσει με μηδαμινή αξία. Βασική χρήση τους στο μέλλον θα είναι σε νέες επιχειρήσεις, όπου θα υπάρχει ακόμα η ελπίδα μεγάλων αποδόσεων. Παράλληλα, τα δικαιώματα προαίρεσης έχουν πάψει πια να ελκύουν και τους μετόχους, μετά την κατάρρευση των Enron, WorldCom και άλλων «αστέρων» της φούσκας της δεκαετίας του ’90.

H Microsoft φρόντισε να βρει μια επενδυτική τράπεζα που θα αγοράσει δικαιώματα από υπαλλήλους, οι οποίοι επιθυμούν να απαλλαγούν από αυτά, τη στιγμή που αντιστοιχούν σε τόσο χαμηλή αξία. Στο μέλλον θα δώσει σε όλους τους υπαλλήλους περιορισμένο αριθμό μετοχών, τις οποίες θα μπορούν να πωλήσουν σε πέντε χρόνια, συνδέοντας τις αμοιβές τους άμεσα με τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις της εταιρείας. Τα ανώτατα στελέχη θα έχουν επίσης δικαίωμα απόκτησης μετοχών αν καλύπτουν τους στόχους περί ικανοποίησης των πελατών. H δαπάνη των αμοιβών σε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης μετοχών θα αναγνωρίζεται στον ισολογισμό της Microsoft. Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θα πρέπει πλέον να βρουν διαφορετικούς τρόπους χρήσης του ρευστού τους. H Microsoft αποφάσισε να αρχίσει να καταβάλει μερίσματα. Παράλληλα, διερευνά άλλες εναλλακτικές λύσεις για την καταβολή μέρους του ρευστού της -το οποίο φθάνει τα 46 δισ. δολάρια (41 δισ. ευρώ)- στους επενδυτές. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται ειδικό μέρισμα συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. δολαρίων.

Η επιστροφή χρημάτων στους μετόχους είναι λογική κίνηση. O μεγάλος όγκος ρευστού την καθιστά ελκυστικό στόχο επίδοξων μηνυτών, από τους οποίους διαθέτει πληθώρα η Microsoft. H επένδυση των χρημάτων σε κοινοπραξίες είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης της αξίας της, όπως διαπίστωσε η εταιρεία με τις καλωδιακές υπηρεσίες. H επένδυση στην ανάπτυξη προϊόντων όπως οι παιχνιδομηχανές και το λογισμικό κινητής τηλεφωνίας ίσως είναι πιο επικερδής, ήδη όμως καταναλώνει μεγάλο μέρος των πόρων της. Οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Microsoft, έγιναν πιο φυσιολογικές επιχειρήσεις – και πάλι με δυνατότητα ανάπτυξης, αλλά όχι με τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς της δεκαετίας του ’90.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή