H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας. Το τίμημα της άτολμης πολιτικής της EKT και της μικροπολιτικής των πολιτικών της ONE, πάντα θα δοκιμάζει και θα δοκιμάζεται. H άποψη της στήλης έχει επιβεβαιωθεί για πολλοστή φορά, πως ο χειρισμός του κρίσιμου θέματος της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των 12 κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της Ζώνης του Ευρώ εξακολουθεί να μην πείθει(!) τις αγορές. H EKT δεν θέλει(!) να ειπωθεί ότι «άγεται και φέρεται» από τους πολιτικούς. H κλασική πολιτική του «wait and see» που ακολουθεί η EKT, παρά την υποχώρηση της αναπτυξιακής πορείας που επιβαρύνεται και από την υψηλή ανεργία, θα συνεχιστεί.

Η προσπάθεια των τραπεζιτών να αντισταθούν στις πιέσεις των πολιτικών, όμως, είναι στην ουσία περιττή… Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες την -αδικαιολόγητη- στάση της EKT, πιστεύουν πως ο πληθωρισμός παραμένει σε «μη ικανοποιητικά» ακόμη επίπεδα σε μερικές περιοχές της Ευρώπης, αλλά και ότι τα πραγματικά επιτόκια βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκρινόμενα με τα ιστορικά δεδομένα σε ορισμένες χώρες της Ζώνης του Ευρώ. Ομως, η ανησυχητική υποχώρηση του πληθωρισμού στη Γερμανία στο επικίνδυνο χείλος του deflatio(αποπληθωρισμού), έπρεπε να λύσει χθες τα χέρια του Ντούιζενμπεργκ και των 17 τραπεζιτών της EKT να μειώσουν το επιτόκιο του ευρώ. Ματαίως, όμως, το επιτόκιο του ευρώ παρέμεινε χθες στα ίδια επίπεδα του 2% στα οποία είχε μειωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Οι σαφείς πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ, ήδη έχουν κορυφώσει τη σύγκρουση κυρίως μεταξύ της γαλλογερμανικής ηγεσίας και των τραπεζιτών της EKT. Οντως, οι εκκλήσεις προς την EKT να μειωθούν τα επιτόκια του ευρώ υπήρξαν συνεχείς. Μια μείωση που τη ζητάει απεγνωσμένα η λογική της ανάπτυξης και της αποφυγής της βαθιάς ύφεσης και του deflatioστη Γερμανία. Οταν κινδυνεύουν οι οικονομίες και καταρρέουν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί, η σταθερότητα των τιμών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Βεβαίως, οι πολιτικές πιέσεις των Γαλλογερμανών προς την EKT να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματοπιστωτικής της πολιτικής είναι έντονες. Φυσικά, υπέρτατο καθήκον για την EKT αποτελεί η σταθερότητα των τιμών που την επιβάλλουν οι θεσμοί της Ευρώπης της ONE και του Μάαστριχτ. Εν τούτοις, είναι γεγονός η ραγδαία επιβράδυνση της αναπτυξιακής πορείας των οικονομιών της Γαλλίας και της Ιταλίας και η βύθιση στην ύφεση της Γερμανίας.

Με την «αθώωση» του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση να τοποθετηθεί αυτός στην ηγεσία της EKT, στη θέση του αποχωρούντος προέδρου Βιμ Ντούιζενμπεργκ. Οντως, είναι θλιβερή η προεδρία του Βιμ Ντούιζενμπεργκ. Αλλά στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη είχε ταπεινωθεί χειρότερα από τους πολιτικούς της Ευρώπης της ONE. Είναι η σύγκρουση των απόψεων μεταξύ πολιτικών και τραπεζιτών γύρω από το επίμαχο θέμα της κατεύνθυνσης των επιτοκίων στη Ζώνη του Ευρώ, που έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη. Να θυμίσω ότι η γαλλική Δικαιοσύνη που διερεύνησε το ρόλο και την ανάμιξη του Τρισέ στα λογιστικά σκάνδαλα της κρατικής τότε τράπεζας Credit Lyonnais που ξέσπασαν πριν από μία 10ετία (τότε ο Τρισέ ήταν υφυπουργός Οικονομικών στη γαλλική κυβέρνηση) και που κόστισαν στους Γάλλους φορολογουμένους περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια, τον απέδωσε «αθώο»… Ομως, η ευκαιρία να αποκατασταθεί η τρωθείσα αξιοπιστία και το κύρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) έχει απολεσθεί. H αδυναμία της EKT να υπερασπισθεί την αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών της Ζώνης του Ευρώ, καθώς είναι δοσμένη ολόψυχα στον αγώνα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, δεν θα αλλάξει με τον Τρισέ στην ηγεσία της.

– Αντίθετα, στο Σίτι, η Τράπεζα της Αγγλίας αιφνιδίασε τους πάντες! Ορθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αποσκοπεί να αναθερμάνει την υποτονική κατάσταση του βιομηχανικού τομέα. Μετά την ολοκλήρωση χθες της διήμερης συνεδρίασης, η Νομισματική Επιτροπή -που είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας- και υπό τη νέα ηγεσία του Μέρβιν Κινγκ, μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού (κατά 0,25%) στο 3,5% που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελεταίων σχεδόν πέντε δεκαετιών. Ωστόσο, τα βρετανικά επιτόκια είναι ακόμη ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με το επιτόκιο του δολαρίου όσο και με το επιτόκιο του ευρώ. Οντως, η «θερμή» κατανάλωση και η ισχυρή αγορά κατοικίας υποχωρούν, δικαιολογώντας τη μείωση των επιτοκίων. H χθεσινή ήταν η πρώτη μείωση των βρετανικών επιτοκίων από τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή