ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θεωρούμενες ευκαιρίες στη Wall Street και στον Nasdaq πάντα αποτελούν έναν ακαταμάχητο «πειρασμό». Οι επενδυτές αντέκρουσαν τις επιθυμίες τους και τη λογική να τσεπώσουν τα μεγάλα κέρδη τους. Βεβαίως, και το γεγονός ότι τα επίπεδα των μετοχών εξακολουθούν να προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες, παρά το θεαματικό ράλι τους, αγοράστηκαν και προχθές με πυρετικούς ρυθμούς με το άνοιγμα της Wall Street. Οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων εκ μέρους των ισχυρών αμερικανικών κολοσσών, τα χαμηλά επιτόκια και οι μειώσεις των φόρων, αποτελούν το δέλεαρ. O δείκτης Dow Jones των μετοχών των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών εκτοξεύθηκε στις 9.134,22 μονάδες. Καθώς πιστοποιείται η ελπιδοφόρα προοπτική της επιχειρηματικής Αμερικής, η Wall αισιοδοξεί για ταχύτατη βελτίωση της κερδοφορίας της επιχειρηματικής Αμερικής. Από την πλευρά τους οι πραγματικοί επενδυτές και οι γνώριμοι κερδοσκόποι συνεχίζουν να αγοράζουν πυρετικά τα πρώην διάσημα high-tech «χαρτιά».

Ευτυχώς, που τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό καθησύχασαν τις ανησυχίες περί της απειλής του deflatio(αποπληθωριμού) στη Wall Street. O δείκτης τιμών παραγωγού φρόντισε να καταγράψει άνοδο κατά 0,5% τον Ιούνιο, ενώ ο ίδιος δείκτης, εξαιρουμένων των ασταθών τομέων τροφίμων και ενέργειας, -δηλαδή ο δομικός πληθωρισμός- μειώθηκε μόνο κατά 0,1%. Πρόκειται για πολύ καλύτερους ρυθμούς σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Να θυμίσω ότι τον Απρίλιο τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού κατέγραψαν μηνιαία πτώση-ρεκόρ κατά 1,9% (η μεγαλύτερη πτώση από το 1947), ενώ ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,9% (η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 1993). Επίσης, το γεγονός ότι η κινητήριος δύναμη της αμερικανικής οικονομίας -η αγορά ακινήτων- όπως έδειξαν τα στοιχεία για την έναρξη κατοικιών τον Μάιο, συνεχίζει απτόητη, δείχνει ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται και να επενδύουν στην αγορά κατοικίας. Φυσικά και χάρη στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των αμερικανικών επιτοκίων.

Και ενώ τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρσισμού ήταν ενθαρρυντικά, η Wall Street ικανοποιήθηκε από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές επανακτούν ξανά την αισιοδοξία τους. H εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών προς την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας τους που είχε ανακάμψει μετά την «ταχεία νίκη» των Αμερικανών στο Ιράκ, συνεχίζεται. Ξανά και ξανά ολόκληρος ο επενδυτικός κόσμος που είχε επενδύσει πολλά στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου κατά του Ιράκ, βλέπει τις ελπίδες των Αμερικανών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, να αναδύονται. Είναι πάντως αξιοσημείωτο πως το αισιόδοξο σενάριο για ισχυρή ανάκαμψη, χθες, ήταν παρόν μόνο εκ μέρους των κορυφαίων Αμερικανών οικονομολόγων. Δήλωσαν ότι η ανάκαμψη θα επέλθει ταχύτερα.

Ο Αλαν Γκρίνσπαν ήδη το έχει ομολογήσει ότι η μείωση των επιτοκίων αποτελεί αναγκαία «δικλίδα ασφαλείας» κατά του deflation. Το επιτόκιο του δολαρίου βρίσκεται στα επίπεδα του 1%, που είναι τα χαμηλότερα από το 1958. O Αλαν Γκρίνσπαν έχει ήδη μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια 13 φορές. Οπως έχω επισημάνει, φαντάζει αδιανόητη περίπτωση η Αμερική να υποφέρει μια κρίση αποπληθωρισμού (deflation) τύπου Ιαπωνίας. Βεβαίως, και θα πρέπει να επισημανθεί η διαφορετική αντίδραση για την αντιμετώπιση της κρίσης ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών. Τα επιτόκια μειώθηκαν μεν σε μηδενικά επίπεδα στην Ιαπωνία, αλλά δεν αποφεύχθηκε η οικονομική ύφεση. H διατήρηση σε πολύ υψηλά επίπεδα των ιαπωνικών επιτοκίων επί σειρά ετών στις αρχές της 10ετίας του ’90 και η ολιγωρία από την κεντρική τραπέζα της Ιαπωνίας να κινηθεί ριζοσπαστικά, απέβη ολέθρια για την οικονομία. Αντίθετα, στην Αμερική ο Αλαν Γκρίνσπαν έριξε αμέσως από τον Ιανουάριο το 2001 τα επιτόκια από το 6,5% τώρα στο 1%.

B Αντίθετα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προσπαθεί να ανακόψει την εκρηκτική άνοδο του φράγκου έναντι του δολαρίου, μειώνοντας σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τα επιτόκιά της. H ελβετική κεντρική τράπεζα ανησυχεί κυρίως για τις επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της από το πλήγμα στις εξαγωγές εξ αιτίας της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα του φράγκου. Ηδη, όμως, η οικονομία της έχει ξαναπέσει σε ύφεση, και την εξανάγκασε να επαναλάβει χθες τις προειδοποιήσεις για παρεμβάσεις κατά του δολαρίου. Δεδομένου ότι οι εξαγωγές της Ελβετίας προς τη Ζώνη του Ευρώ αναλογούν σχεδόν στο 60%, η SNB έχει κάνει μια σειρά από νομισματικές κινήσεις για να συγκρατήσει από την πτώση το δολάριο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, έχει μειώσει το επιτόκιο των repos στα επίπεδα του 0,11%!!! Ηδη έχει περιορίσει το όριο διακύμανσης του τρίμηνου επιτόκιου Libor (LondoInterbank Offered Rate)το οποίο κυμαινόταν μεταξύ 0-0,75%!!!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή