ΕΒΔΟΜΑΔΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερβολικές οι εκτιμήσεις για νέο κύκλο ανόδου των αγορών

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι επιδοκιμάζουν την αισιοδόξη πορεία που ακολουθούν, τελευταίως, οι οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, έχουν στηρίξει τις τιμές μετοχών και δολαρίου. Εν τούτοις, οι εκτιμήσεις για την έναρξη ενός νέου κύκλου ανοδικών αγορών είναι υπερβολικές, ή, τουλάχιστον, πρώιμες. Την πεποίθηση αυτή διατηρούν, ακόμα, και οι πλέον αισιόδοξοι. Οπως δήλωσε ο ειδήμονας επί θεμάτων της παγκοσμίου οικονομίας στην ABAmro, Μάθιου Γουίκενς, «οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν συμπεριλάβει στα στοιχεία τους μια ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου, αλλά η αναβιώση της οικονομίας αποτελεί, περισσότερο, μια πρόβλεψη, παρά μια βέβαιη εξέλιξη που στηρίζεται σε απτά, στατιστικά στοιχεία». Σ’ ότι αφορά μια μειοψηφία οικονομολόγων που επικεντρώνονται σε σενάρια αντιπληθωρισμού, οι εκτιμήσεις τους, μάλλον, κινούνται στη σφαίρα της υπερβολής. Για τους περισσότερους, η δύναμη προβλεψιμότητας που κατέχουν οι αγορές υπερέχει όλων. Επί τη βάσει έρευνας που στηρίζεται στην απόδοση του δείκτη Standard & Poor΄s από το 1870, και περιλαμβάνει τους 27 οικονομικούς κύκλους που έχουν συντελεστεί από τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι η μεταστροφή στις τάσεις των αγορών προεξοφλούν τη λήξη ενός οικονομικού κύκλου κατά τέσσερις ή πέντε μήνες. Οπως δήλωσε ο οικονομολόγος της AmericaExpress Bank, Κέβιν Γκρις, «θα μάθουμε μέσα στο τέταρτο τρίμηνο -όταν τα περισσότερα στοιχεία του τρίτου τριμήνου θα έχουν γνωστοποιηθεί- εάν οι απαισιόδοξοι ή οι αισιόδοξοι αυτού του κόσμου έχουν το δίκιο με το μέρος τους».

Πρόβλημα το κόστος διαχείρισης των αμερικανικών αμοιβαίων

Τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια κινδυνεύουν να χάσουν μια μεγάλη μερίδα του επενδυτικού κοινού, εάν δεν μειωθεί το κόστος διαχερίσης των σχετικών χαρτοφυλακίων, δήλωσε, αυτήν την εβδομάδα, ο ιδρυτής της Vanguard Group, Τζον Μπόιλ. O κ. Μπόιλ, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της εν λόγω αγοράς επενδύσεων, υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα των επενδυτών θα εξυπηρετηθούν από μια τροποποίηση της νομοθεσίας περί επενδυτικών εταιρειών του 1940 (Investment Company Act), με απώτερο στόχο την αποκάλυψη περισσότερων πληροφοριών για τα έξοδα που επιβαρρύνονται οι επενδυτές σε μια αγορά που αξιολογείται στα 6,3 τρισ. δολάρια. O κ. Μπόιλ είναι ο ιδρυτής του σημερινού Vanguard 500 Index Fund, το οποίο καθιερώθηκε ως μια χαμηλού κόστους επενδυτική στρατηγική, απευθυνόμενη σε ένα συντηρητικό επενδυτικό κοινό. Ωστόσο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον «θρόνο» της Vanguard Group, καθότι υποβλήθηκε σε εγχείριση μεταμόσχευσης καρδιάς, το 1996. Σήμερα, στην ηλικία των 74 ετών, δηλώσε, προσφάτως, τα εξής: «ενώ, είμαι βέβαιος ότι οι παράγοντες της βιομηχανίας μας είναι ικανοί και τίμιοι άνθρωποι, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν στις εταιρείες όπου ανήκουν έχουν θολώσει την κρίση τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή