ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προαναγγέλλουν το τέλος της πτώσης των αγορών

Τις τελευταίες εβδομάδες, στελέχη επενδυτικών τραπεζών προαναγγέλλουν το τέλος της πτώσης των αγορών, επικαλούμενα τις ενδείξεις ανάκαμψης. Το τέλος του πολέμου κατά του Ιράκ απομάκρυνε την αβεβαιότητα προλειαίνοντας το έδαφος για νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. O δείκτης FTSE 100 έχει ανακτήσει περί το 24% μετά τα χαμηλά επίπεδα των 3.287 μονάδων που έφθασε στα μέσα Μαρτίου.

Κορυφώνεται, επίσης, η κινητικότητα σε συγχωνεύσεις και εξαγορές με ορισμένες από τις πλέον γνωστές βρετανικές εταιρείες λιανικής να προσελκύουν αγοραστές. Στρατηγικοί αναλυτές της MorgaStanley εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις βρετανικών επιχειρήσεων παραμένουν ελκυστικές παρά την άνοδο που σημείωσαν οι μετοχές μετά τον Μάρτιο. H MorgaStanley εκτιμά ότι περί τις 55 εταιρείες του δείκτη FTSE 100 είναι έτοιμες για εξαγορά: από αυτές άλλες είναι μικρές εταιρείες, όπως η εταιρεία λιανικής WH Smith, ο όμιλος οικοδομικών υλικών Ηansoκαι ο όμιλος κατασκευαστικών Taylor Woodrow, ενώ άλλες είναι μεγαλύτεροι όμιλοι, όπως η Associated British Foods.

Οι κινήσεις στο City φαίνονται, επίσης, ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τον Ντάνκαν Μακ Κέι της Penna Consulting City, η τελευταία ανάκαμψη της αγοράς αποτελεί ευκαιρία για τις εταιρείες να προσελκύσουν ταλέντα σε καλύτερες τιμές από πριν. H βιομηχανία ασφαλιστικών ευελπιστεί, άλλωστε, ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Σύμφωνα με τον Φίλιπ Σκοτ της βρετανικής Aviva, «η μεγάλη αβεβαιότητα έχει παρέλθει. H οικονομία υπήρξε αρκετά ισχυρή το 2002 και συνέχισε έτσι το 2003». Σύμφωνα με τον Μάικ Χενεμπέρι, διευθυντικό στέλεχος της Gresham Monitor, οι σκληρές συνθήκες συναλλαγών έχουν στρέψει τους αγοραστές σε πιο ρεαλιστικές προσδοκίες για τις τιμές.

Ο Νιλ Οστιν, επικεφαλής των νέων εκδόσεων στην KPMG, εκτιμά ότι η αγορά δημοσίων εγγραφών έχει ανοίξει και πάλι και οι επενδυτές εκφράζουν μεγάλο ενδιαφέρον για μετοχές, στον βαθμό που οι τιμές και η ποιότητα τους ικανοποιούν. H βρετανική αγορά μετοχών εμφανίζει, επίσης, σημεία ήπιας ανάκαμψης. Στη διάρκεια του έτους κατεγράφησαν μόνον 10 δημόσιες εγγραφές στη Βρετανία, αλλά οι επενδυτές ελπίζουν σε περισσότερες από τον Σεπτέμβριο.