EKT: Δεν παρεμβαίνει στις χρηματαγορές για να ανακόψει την πορεία του ευρώ

EKT: Δεν παρεμβαίνει στις χρηματαγορές για να ανακόψει την πορεία του ευρώ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέστησε χθες σαφές ότι δεν έχει την πρόθεση να παρέμβει στις χρηματαγορές για να ανακόψει την πορεία του ευρώ, αντικρούοντας σχετική έκκληση του Γερμανού καγκελάριου που, μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, επικαλέσθηκε την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων εξαγωγέων. H γερμανική κυβέρνηση έσπευσε, βέβαια, να ανασκευάσει την παρέμβαση Σρέντερ, αλλά οι εξελίξεις στον χώρο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δείχνουν μάλλον να δικαιολογούν τον Γερμανό καγκελάριο μολονότι οι οικονομικοί αναλυτές απέδωσαν την κίνησή του σε πολιτική πίεση.

«Η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων εξαγωγέων δεν εξαρτάται μόνον από τη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε κατηγορηματικά ο κορυφαίος οικονομολόγος της EKT, Οτμαρ Ισινγκ, απαντώντας στη δήλωση Σρέντερ ότι «υποθέτει πως οι έξυπνοι άνθρωποι στην ηγεσία της EKT θα εξετάζουν καθημερινά αν έχουν κάνει αρκετά σε ό,τι αφορά την ισοτιμία δολαρίου και ευρώ προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών». Μία ημέρα νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος της Τράπεζας, Βιμ Ντόιζενμπεργκ, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη υποχώρηση του ευρώ αφήνοντας για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η υπερβολική άνοδός του είχε προκαλέσει ανησυχία ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στην ανάπτυξη και τις τιμές.

Οικονομικοί αναλυτές, άλλωστε, αποδίδουν τα σχόλια του κ. Σρέντερ σε συσσωρευμένη πολιτική πίεση στο εσωτερικό της Γερμανίας, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει την οδυνηρή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας. «Ηταν απολύτως ακατανόητο επειδή οι τελευταίες εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος δεν εμπνέουν ανησυχία», σχολίασε σχετικά ο Τζούλιαν φον Λάντερσμπεργκ, αναλυτής της HVB Bank του Μονάχου, που, ωστόσο, προσθέτει ότι θα συμφωνούσε με τον Γερμανό καγκελάριο αν η πορεία του ευρώ ήταν ανοδική. Αλλοι, όμως, εκφράζουν φόβους ότι το ευρώ θα ανακτήσει σύντομα την κεκτημένη του ταχύτητα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσε, βέβαια, να διευκρινήσει ότι τα σχόλια του κ. Σρέντερ ήταν γενικής φύσης και δεν αφορούσαν μια συγκεκριμένη ισοτιμία. O κ. Σρέντερ, όμως, ήταν ο πρώτος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μόλις άρχισε η ιλιγγιώδης άνοδος του ευρώ στα τέλη Μαΐου. Τα σχόλιά του εξελήφθησαν από ορισμένους διαπραγματευτές συναλλάγματος σαν συγκεκαλυμένη έκκληση για παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος και προκάλεσαν διολίσθηση του ευρώ κατά μισή εκατοστιαία μονάδα. Οι εκκλήσεις του κ. Σρέντερ, όμως, φαίνεται να δικαιολογούνται από τις εξελίξεις, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξακολουθούν να πλήττονται από την ενίσχυση του ευρώ και χθες η κατασκευάστρια πολυτελών αυτοκινήτων Audi προστέθηκε σε όσες επισημαίνουν ότι τα ετήσια κέρδη τους μειώνονται κατά 30 εκατομμύρια ευρώ για κάθε σεντ που χάνει το δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή