Ενισχύει το… οπλοστάσιό της η Pechiney

Ενισχύει το… οπλοστάσιό της η Pechiney

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την GoldmaSachs & Co. και την J.P. MorgaChase Co. συμπεριέλαβε στο «οπλοστάσιό» της η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χαλυβουργία, Pechiney SA, προετοιμαζόμενη να δώσει τη μάχη για την ανεξαρτησία της καθώς επιδιώκει να αποτρέψει την επιτυχή έκβαση της επιθετικής πρότασης εξαγοράς της από την καναδική AlcaInc.

H τελευταία προσφέρει 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ γαι την Pechiney, στο πλαίσιο μίας εξαγοράς, η οποία -εάν υλοποιηθεί- θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο.

Η Pechiney είχε ζητήσει ήδη τη συνδρομή της Rothschild & Cie. και της BNP Paribas SA, επιδιώκοντας -τουλάχιστον- να επιτύχει μία καλύτερη τιμή πώλησής της, από εκείνην, των 41 ευρώ ανά μετοχή που προσφέρει μέχρι στιγμής η Αlcan.

Αναλυτές εκτιμούν ότι άλλες οι εταιρείες του κλάδου, ανάμεσά τους οι Norsk Hydro ASA, Alcoa Inc., AngloAmericaPlc, Rio Tinto Group και BHP Βillitoθα καταθέσουν αντιπροσφορές, κάτι, το οποίο μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε, ωστόσο, υλοποιηθεί.

Οπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα The Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Pechiney, Ζαν-Πιερ Ροντιέ, διάφορες εταιρείες έχουν επικοινωνήσει με το γαλλικό κολοσσό, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον. Από την πλευρά τους, οι επενδυτές, οι οποίοι επίσης εκτιμούν ότι θα υποβληθεί τελικώς μία υψηλότερη προσφορά για την Pechiney, ώθησαν υψηλότερα εκ νέου χθες την τιμή της μετοχής της, για να φτάσει έως και στα 43,9 ευρώ στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

Στο πλαίσιο της αμυντικής της στρατηγικής, η Pechiney ενδέχεται να αναβιώσει το σχέδιό της για την εξαγορά των δραστηριοτήτων στην αγορά του αλουμινίου της ολλανδικής Corus, θυγατρικής του βρετανο – ολλανδικού Ομίλου Corus Group Plc. Το διοικητικό συμβούλιο της ολλανδικής εταιρείας είχε απορρίψει την πρόταση εξαγοράς της από την Pechiney, η οποία προσέφερε 861 εκατομμύρια ευρώ.

Εάν η εξαγορά αυτή υλοποιηθεί τώρα, εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές Αρχές θα είναι αρνητικές ως προς την εξαγορά πλέον της Pechiney από την Alcan. H Pechiney διατηρεί αποκλειστικά δικαιώματα, έως την 23η Οκτωβρίου, 2003, για την εξαγορά της Corus. Ωστόσο, το σωματείο εργαζομένων στην ολλανδική εταιρεία, το οποίο είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της πώλησής της στην Pechiney, κερδίζοντας την υπόθεση τον Μάρτιο, εμμένει στις θέσεις του, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή