EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Lufthansa: διαψεύδει τα περί εξαγοράς της Swiss

O γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa διέψευσε χθες δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά της ελβετικής προβληματικής εταιρείας Swiss International Air Lines, αλλά παρά τη σχετική διάψευση η φημολογία είχε αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής μετοχής της δεύτερης. «Ουδεμία πρόταση εξαγοράς υπεβλήθη», δήλωσε χθες στη Φρανκφούρτη ο εκπρόσωπος της Lufthansa, Κλάους Βάτερ. Το σχετικό δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας « Sonntags Zeitung» απέφυγε να σχολιάσει και η ελβετική αεροπορική εταιρεία Swiss International Air Lines, αρκούμενη απλώς να αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες περί ποικίλης συνεργασίας με αρκετούς αερομεταφορείς. Στο δημοσίευμά της η ελβετική εφημερίδα επικαλούνταν σοβαρές πηγές και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Lufthansa υπέβαλε προσφορά εξαγοράς στη Swiss International Air Lines, για να τη διασώσει από χρεοκοπία λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.Το δημοσίευμα, πάντως, είχε θετικό αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής της Swiss International Air Lines, η οποία σημείωσε χθες άνοδο κατά 17% στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης και έφθασε στα 8,50 ελβετικά φράγκα.

Συμφωνία εξαγοράς

Η επιχείρηση κατασκευής χάρτου και οικοδομικών υλικών Boise Cascade ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την OfficeMax Inc. έναντι 1,25 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. H Boise Cascade ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση ότι τώρα επανεκτιμά τις στρατηγικές επιλογές της και αρχίζει να στρέφει το ενδιαφέρον της στην κατασκευή ειδών γραφείου. Ας σημειωθεί πως η OfficeMax, η οποία εδρεύει στο Κλίβελαντ, είναι ο τρίτος σε μέγεθος προμηθευτής ειδών γραφείου σε τιμές λιανικής στις Ηνωμένες Πολιτείες. H Boise Cascade, η οποία εδρεύει στο Αϊντάχο, κατέχει ήδη μια μικρή επιχείρηση κατασκευής ειδών γραφείου, η οποία λειτουργεί σε 100 μεγαλοκαταστήματα στον Καναδά, στη Χαβάη, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Μείωση παραγωγής στην Ιταλία

Η οικονομική προοπτική της Ιταλίας δέχθηκε διπλό πλήγμα, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας μείωσαν την παραγωγή τους τον μήνα Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ ένα από τα εγκυρότερα οικονομικά ινστιτούτα μείωσε στο ήμισυ τις προβλέψεις του αναφορικά με τον ρυθμό της ιταλικής οικονομικής αναπτύξεως, το 2003. Οπως ανακοίνωσε χθες η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat, σημείωσε πτώση τον Μάιο κατά 1,6% έναντι του Απριλίου, κατά 1,5% χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 1998. Οικονομολόγοι, σχολιάζοντας τα στατιστικά αυτά στοιχεία, εξέφρασαν την άποψη ότι η ιταλική οικονομία, η τέταρτη σε μέγεθος στην Ευρωζώνη, δεν θα κατορθώσει να πετύχει αναπτυξιακό ρυθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ότι ενδέχεται να διολισθήσει σε ύφεση. Εκτός αυτού, το ανεξάρτητο οικονομικό ινστιτούτο REF αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του ως προς τον ρυθμό της οικονομικής αναπτύξεως της Ιταλίας το 2003 και τον τοποθετεί στο 0,8% από το 1,6% που είχε αναφέρει πριν από τρεις μήνες.

7 δισ. δολ. από ξένες επενδύσεις

Η Κίνα αποκόμισε 7 δισ. δολάρια από ξένες επενδύσεις τον περασμένο Ιούνιο, τις μεγαλύτερες σε μηνιαία βάση, γεγονός που επιβεβαιώνει εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία της επανέκτησε αναπτυξιακό ρυθμό μετά το πλήγμα που εδέχθη προσφάτως λόγω της επιδημίας του SARS..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή