Σιράκ: Χαλαρώστε το Σύμφωνο Σταθερότητας

Σιράκ: Χαλαρώστε το Σύμφωνο Σταθερότητας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρυξέλλες. Σε σύγκρουση με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και τους κεντρικούς τραπεζίτες ενδέχεται να έλθει ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, δεδομένου ότι ζήτησε προσωρινή χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για τους προϋπολογισμούς, αποσκοπώντας στην αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. O κ. Σιράκ, ο οποίος το 1996 έπεισε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της E.E. να αμβλύνουν το γερμανικό αίτημα για αυστηρές κυρώσεις στις χώρες με τα ογκώδη δημοσιονομικά ελλείμματα, έκανε λόγο για πανευρωπαϊκά μέτρα αναθέρμανσης της οικονομικής ανάπτυξης. Με αφορμή την ομιλία του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη 14η Ιουλίου, επισήμανε ότι οι «Δώδεκα» θα πρέπει να εξετάσουν τι μέλλει γενέσθαι, ώστε να χαλαρώσουν σε προσωρινή βάση οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας, βάσει των οποίων το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να ανέρχεται στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οπως ανέφερε, άλλωστε, «δεν πρόκειται για ένα Σύμφωνο Σταθερότητας μόνο, αλλά και για ένα Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Κατά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), η οποία μείωσε τα επιτόκιά της στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πεντηκονταετίας τον προηγούμενο μήνα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραμένουν αδρανείς όσον αφορά τον περιορισμό των ελλειμμάτων τους. Πάντως, χώρες όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία τάσσονται υπέρ μιας αυστηρής εφαρμογής των όρων του προϋπολογισμού, οι οποίοι αποτελούν γερμανική έμπνευση για να προστατευθεί το ευρώ. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα εμφανίσει ανάπτυξη μόλις 0,7% εφέτος, ενώ τον Απρίλιο η ίδια είχε προβλέψει ότι θα φθάσει το 1%.

H ολλανδική κυβέρνηση είναι αμετακίνητη στις θέσεις της, τις οποίες διατύπωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γερόεν Σπρένγκερ. «Οσον αφορά τον ολλανδικό προϋπολογισμό, εμείς εφαρμόζουμε τους συμπεφωνηθέντες κανόνες και το αυτό ζητούμε και από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Δεν συμφωνούμε με την πολιτική της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεδομένου ότι δεν σημειώνουν καμία πρόοδο ως προς τη μείωση των ελλειμμάτων τους». Αυτές τις θέσεις επανέλαβε η Ολλανδία και στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, στο οποίο συζητήθηκε σχέδιο της ιταλικής προεδρίας να αναθερμανθεί η οικονομία της περιφέρειας χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των ήδη διογκωμένων εθνικών προϋπολογισμών.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες καλύπτουν με τις οικονομίες τους το ήμισυ της οικονομίας της Ευρωζώνης, υπερέβησαν το 2002 τους όρους του ελλείμματος και ενδεχομένως να το επαναλάβουν εφέτος και του χρόνου, διότι μειώνουν τη φορολογία, ώστε να τονώσουν την κατανάλωση και τις προσλήψεις. «Δεν πρόκειται για αίτημα τροποποίησης του Συμφώνου», διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Απλώς οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να εξεύρουν μία λύση, η οποία θα εναρμονίζεται με τις βασικές προϋποθέσεις της σταθερότητας και ταυτόχρονα δεν θα ανακόπτει την ανάπτυξη».

Η ιταλική προεδρία επισήμως δεν έχει θέσει το θέμα της χαλάρωσης των ορίων του Συμφώνου -ενώ ήδη έχει υπάρξει μια άμβλυνση των κανόνων, όπως συμφώνησαν τον Μάρτιο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις-? πάντως, ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν υποβάλει ανάλογο αίτημα. «Οι προτεραιότητες της έρευνας και της ανάπτυξης έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ανέφερε προσφάτως στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, Ρόκο Μπουτιλιόνε. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συντηρούμε το Σύμφωνο εάν καταστρέφει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή